Yunanistan’a kaçmak istemiş

  • 27 Nisan 2023
  • 934

Geçtiğimiz yıl 8 Ağustos gününde, D-400 Karayolu Otogar Kavşağı’nda yolcu otobüsünden indikten sonra başından vurularak öldürülen Nazmi Kaplan’ın (44) cinayeti ile ilgili olarak Manavgat 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada sanık H.B. (19) cinayetin ardından Yunanistan’a kaçmak istediğini ancak yakalandığını söyledi.

 

8 Ağustos 2022 tarihinde Diyarbakır’ın Bismil ilçesinden Manavgat’a gelen yolcu otobüsünden saat 07:30 sıralarında D-400 Karayolu Otogar Kavşağı’nda inen Nazmi Kaplan, otobüsü takip eden İ.B. idaresindeki hafif ticari aracın içinden açılan ateşle başından vurularak hayatını kaybetti. Cinayetin ardından polisin kamera görüntülerinden de faydalanarak yaptığı araştırmada, hafif ticari aracı kullananın İ.B., tabanca ile ateş eden kişinin ise H.B. olduğu belirlendi. Çalışmanın ardından İ.B. ve H.B. Alanya’da gözaltına alınırken, cinayetle ilgili olarak H.B., A.B., Y.B., İ.B., M.E., M.Y. ve S.S. ayrıca gözaltına alındı. Polis merkezindeki işlemlerinin ardından Sulh Ceza Hakimliğine çıkarılan şüphelilerden M.Y. ve S.S. adli kontrol şartıyla tutuklanırken, diğer şüpheliler tutuklandı.

Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame Manavgat 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, savcılık iddianamesinde, geçen yıl Mayıs ayında Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde öldürülen Murat B.’nin cinayeti işleyen İ.B.’nin amcası olduğu ve cinayetin bu nedenle işlendiği belirtildi. İddianamede İ.B. ve H.B.'nin 'kasten öldürme' suçundan, H.B., A.B. ve Y.B.'nin 'kasten öldürmeye iştirak' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis; diğer şüphelilerin ise 'kasten öldürmeye yardım etme' suçundan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

Davanın görülen ilk duruşmasında H.B. ifadesinde, “Manavgat a geldiğimizde kahvatı yapmak için Antalya yolundan ayrıldık. Yolda giderken öz amcam olan Murat Balyeciyi öldüren Nimet Kaplan a bir kişiyi benzettim. Amcama Nimet’e benzeyen birini gördüğümü söyledim. ‘Emin misin?’ diye sordu. Şahsın yanına yaklaştığımızda ‘Nimet’ diye bağırdım. Bunun üzerine bağırdığım kişi elini beline attı. Bende bize zarar verecek diye korktum. Öldürme amacım olmaksızın rastgele ateş ettim. Amcam beni çekti. ‘Ne yaptın?’ diye sordu. Bende kendisine bas bas dedim. Amcam ‘neden böyle yaptın’ diye sorunca, bize sıkacaktı elini beline attı. Bizi öldürür diye rastegele sıktım diye söyledim. İzzet amcam ‘Seni karakola teslim edeceğim’ dedi. Ben bu durumu kabullenmedim. ‘Kasıtlı bir şey yapmadım,  Eğer beni karakola götürürsen kendime de sana da zarar veririm’ dedim. Benim bir kaç yıl önce yurt dışına kaçak giden Savaş isimli kuzenim aklıma geldi. Onun gibi yurt dışına gitmeyi düşündüm” dedi. Haci Balyeci, olayın ardından Antalya’ya geldiklerini önce Mehmet Ercan Elçi ardından Mesut Yaşlı ile görüştüklerini daha sonra ticari bir taksiyle Alanya’ya geri döndüklerini anlattı. Haci Balyeci, Alanya’da İzzet Balyeci’nin alacağı olan Sami’den 5 bin lira aldığını ve geceyi işçilerin yanında geçirdiğini söyleyerek, “Benim maktulü öldürme kastım yoktur. Onun ile bir husumetim de yoktur. Sadece onu Nimet e benzettiğim için Nimet olup olmadığını öğrenip polise yakalatacaktım. Amacım buydu” dedi.

Diğer sanık İ.B. ise mahkemede verdiği ifadede, “Manavgat a geldiğimizde kahvaltı yapmak için çevre yolundan ayrıldık. Trafik ışıklarında durdum. Sanık Haci amcası Murat ı öldüren kişiye benzeyen bir kişiyi gördüğünü söyledi. Ben emin misin diye sordum. Şahsın yanına yaklaştığımızda ‘Nimet’ diye bağırdı. Aniden hareketlendi. Haci silahını çekti. Bir kaç el sıktı. Ben kendisini çektim. Çekiştirdim. Baya bir çok kızdım ‘Ne yapıyorsun’ dedim. Bana; ‘aracı sür arkadan geliyorlar yoksa bizi öldürecekler’ dedi. Bunun üzerine olay mahallinden uzaklaştık. Antalya ya gittik” diye konuştu. İ.B., H.B.’yi teslim olması konusunda ikna edemediğini ve Yunanistan’a kaçmak için hazırlık yaptığını anlattı.

Diğer sanıklar ise işlenen cinayetle ilgili bir ilişkilerinin olmadığını iddia ederek tahliye edilmek istediklerini talep ettiler.

Mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı ileri bir tarihe ertelerken, H.B. ve İ.B.’nin tutukluluk halinin devamına, diğer sanıkların ise yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliyelerine karar verdi. (Ömer KARÇA)



Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış. Şimdi ilk yorumu siz yapın!

Yorum Yapın

Email adresiniz gizlenecektir. Zorunlu alanlar (*) ile işaretlenmiştir.


Benzer Haberler