Yangınla en iyi mücadele yangını çıkartmamaktır

  • 04 Ekim 2018
  • 1062

Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu Toplantısı Vali Münir Karaloğlu Başkanlığında gerçekleştirildi. Vali Karaloğlu, olası yangınların önüne geçmek için kurumlar arası yardımlaşmaya dikkat çekti.

Vali Münir Karaloğlu başkanlığında, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Konferans Salonunda, Vali Yardımcısı İbrahim Çay ve Orman Bölge Müdürü Mustafa Türk ile kamu kurum ve kuruluşlarının müdürlerinin katılımıyla Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, yaz döneminde artan orman yangınlarının önlenmesi için teknik konular ele alındı ve tedbirler değerlendirildi.

Toplantıda konuşan Vali Münir Karaloğlu, yazın geldiğini, havaların ısınmaya başladığını ve insan hareketlerinin çoğaldığını ifade ederek, orman yangını bakımından riskli döneme girdiğimizi belirtti.

GAZİPAŞA’DAN KAŞ’A KADAR SAHİL BÖLGEMİZ KIRMIZI ZONEDİR

Hayatı idame ettirmek için ormanlara ve orman varlığına mutlaka ihtiyaç olduğunun altını çizen Vali Karaloğlu, konuşmasına; “Orman yoksa su yok, su yoksa hayat yok. Son yıllarda Türkiye orman varlıklarına baktığımızda Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü’nün yapmış olduğu orman yapılandırma çalışmalarında yüz ölçümü olarak orman sahaları genişledi ve yapılandırma çalışmaları ile orman içi varlığımız artmış oldu. Antalya’ya baktığımızda Antalya’nın %56’sı ormanlarla kaplı Türkiye’nin yaklaşık orman varlığının %5,5’inin Antalya’da olduğunu düşünürseniz orman ve ormancılık bakımından önemli bir ilde yaşıyoruz. Diğer bakımından orman yangın riskine baktığımızda Türkiye’de orman yangını bakımından riski en yüksek illerden bir tanesi, özellikle Gazipaşa’dan Kaş’a kadar sahil bölgemiz orman bakımından hem bizim açımızdan hem de Orman Genel Müdürlüğü bakımından kırmızı zonedir, riski en yüksek bölgedir.” diye konuştu.

YANGINLA EN İYİ MÜCADELE YANGINI ÇIKARTMAMAKTIR

Orman yangınları ile mücadelenin 3 aşamadan meydana geldiğini ve bu aşamalardan en önemlisinin yangınların önlenmesi olduğunun altını çizen Vali Karaloğlu; “Güzel bir söz vardır ‘En iyi temizlik kirletmeme’ yangınla da en iyi mücadele yangını çıkarmamaktır. Yangını çıkarttıktan sonra nereye varacağını kestiremezsiniz, onun için bu kadar riski yüksek olan bir alanda yangını çıkarmamak için orman yangınlarına dönük vatandaşlarımızın hassasiyetinin arttırılması lazım. Bunun içinde mutlaka mahalle muhtarına, imamına, öğretmenine, sivil toplum kuruluşlarına, yerel medyaya ihtiyacımız var. Arkadaşlar bunu mutlaka toplumun gündeminde tutmak lazım.” dedi.

YANGIN İHBARI ÇOK BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR

Yangınla mücadelenin bir diğer aşamasının yangın çıktıktan sonra yangının söndürülmesi olduğunu belirten Vali Karaloğlu; “Yangına ne kadar hızlı müdahale edersek, yangını o kadar hızlı söndürürüz. Yangın büyüdükten sonra kontrolden çıktıktan sonra yaptığınız şey yerleşim yerlerine ve canlılara zarar vermesine engel olmaktır. Yangını söndürebilmek için işin başında hızlıca yangına müdahale etmek lazım. Bunun içinde ihbar hatları çok büyük önem arz ediyorlar. Biliyorsunuz Antalya’da bütün ihbar hatları 112 acil hatta yapılabiliyor. Vatandaşımız herhangi bir yerde yangına tanık olduğunda 112 veya orman teşkilatının kendi kullandığı 177 derhal hızlıca ihbar etmeli. Bunun dışında kurumlar arası diyalog çok önemli. Bir yerde yangın meydana geldiğinde bütün kurumlar biz ne yapabiliriz, bu yangınla mücadelede bize ne görev düşer modunda olmalı. Zaten teşkilatımızın kendi araç-gereç ve personelleri var. Yangın büyüdüğünde orman teşkilatının imkânlarını aşan durumlar olduğunda diğer kurumlarım mutlaka orman teşkilatına destek vermesi lazım.” Şeklinde konuştu.

Olası orman yangınlarından sonra iyileştirme ve ıslah çalışmalarının da orman yangınlarıyla mücadelenin son aşaması olduğunu ifade eden Vali Karaloğlu, ağaçlandırma çalışmaları kapsamında son dönemde Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’nün politikaları ile yanan her alanın her santimetre karesinin yeniden ağaçlandırıldığını vurguladı.

Antalya’da olası orman yangınlarına 99 arazöz, 30 su ikmal aracı, 50 ilk müdahale aracı, 14 dozer, 10 greyder, 3 helikopter, 1 amfibik uçak, 1 idari helikopterle müdahalede bulunulacak. Risk bakımından kırmızı zonede bulunan Antalya'da bin 126 orman işçisi, 150 teknik eleman görev yapacak, orman alanları 49 kuleden 24 saat gözlenecek ve 12 kuledeki uzaktan algılama sistemi ile yangın büyümeden önlenebilecek. (Haber Merkezi)



Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış. Şimdi ilk yorumu siz yapın!

Yorum Yapın

Email adresiniz gizlenecektir. Zorunlu alanlar (*) ile işaretlenmiştir.


Benzer Haberler