Yangın bölgesinde yol açma çalışmaları sürüyor

  • 28 Temmuz 2023
  • 531

Kemer Göynük’te 24 Temmuz Pazartesi günü akşam saat 21.08’de çıkan orman yangını kontrol altına alma çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Vali Ersin Yazıcı ve Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, sarp arazi koşulları yüzünden karadan müdahalenin yapılamadığı orman yangını bölgesinde, gerçekleştirilen yol açma çalışmalarını yerinde inceleyerek basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.


Antalya’nın gözde turizm bölgelerinden olan Kemer Göynük’te 24 Temmuz Pazartesi günü akşam saat 21.08’de çıkan orman yangını kontrol altına alma çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Havadan uçak ve helikopterlerle yoğun bir şekilde söndürme çalışmalarının devam ettiği bölgede, arazi şartlarının elverişsizliği nedeniyle ekipler tarafından yangın bölgesine karadan ulaşım için yol açma çalışmaları devam ediyor.
Yangının rüzgârın etkisiyle yön değiştirme ihtimaline karşı Göynük mevkiinde D-400 Karayolu üzerinde önlemler artırıldı. Göynük Mahallesi'nin üst bölümünde süren yangının olası bir yön değişikliği halinde ani müdahale için yol kenarında kara ekipleri farklı noktalarda teyakkuzda bekliyor.
Ekipler tarafından gerçekleştirilen yol açma çalışmalarını yerinde inceleyen Vali Ersin Yazıcı ve Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, çalışmaların son durumu hakkında bilgi aldı.
KARADAN MÜDAHALENİN YAPILAMADIĞI BİR ALANDAYIZ
Yangının son durumu ve arazi koşulları hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Tiryaki; “Doğa koşullarında içerisinde bulunduğumuz ortamı görüyorsunuz. 3 gündür Antalya Kemer’de devam eden bir yangın var. Özellikle basında “3 Gündür Neden Söndürülemedi” diye haberleri görüyoruz. Şunu ifade etmek istiyorum ki, karadan müdahalenin yapılamadığı, arazözlerle söndürme operasyonunun gerçekleştirilemediği bir alandayız. Tamamen hava araçlarıyla müdahale ediliyor. Yangının başladığı 24 Temmuz Pazartesi günü saat 21:08’den 10 dakika sonra bütün ekiplerimizle havadan ve karadan yangına müdahale edilmeye başlandı. Gece görüş helikopterlerimiz de dâhil aralıksız söndürme çalışmalarımız devam ediyor. Fakat yangın göründüğü gibi büyük ve sarp kayalıkların ortasında bir alanda. Bu yangında başarılı olmanın önemli koşullarından bir tanesi de kara gücü. Maalesef bölge buna çok müsaade etmiyor. Bu saat itibariyle yangın mahallini karadan ulaşma imkânı olmadı. Ama yoğun bir şekilde arkadaşlarımız bölge de sıçrayabileceğini tahmin ettiğimiz alanlara, yangın bölgesinin doğu kısmına ve yangın başlayan bölgenin batı kısmına yol açma çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürüyor. Yangın söndürme araçlarımızın, arazözlerimizin bölgeye ulaşması için ekiplerimiz yoğun şekilde mücadele veriyor.” dedi.
YANGIN TAMAMEN KONTROL ALTINDA DEMEYİ ÇOK ARZU EDİYORUZ
Yangının 3 gündür sürdüğünü ancak etkilediği alanın büyük olmadığını ifade eden Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Tiryaki şunları söyledi: “Yangın bir vadi içerisinde hareket ediyor. Çok şiddetli bir yangın değil. 3 günüdür devam etmesine rağmen de yangın etkilediği alan itibariyle de çok büyük bir yangın değil. Ama henüz yangın kontrol altında değil. Şehir merkezlerine, turistik tesislere ve köylere sıçrama tehlikesi yok. Boşaltılan köy veya yerleşim yeri de yok. Çok şükür can kaybımız da yok. Ama ormanlar yanınca maalesef börtü böceklerin zayiatları olabiliyor. Mücadele devam ediyor. İnşallah bugün yangın tamamen kontrol altında demeyi çok arzu ediyoruz. Türkiye’de birçok vilayette, İstanbul başta olmak üzere İzmir’de, Çanakkale’de, Manisa’da yangınlar çıktı. Bunlar kısa sürede kontrol altına alındı. Buradaki yangın uzun sürmesine rağmen etkilediği alanın çok büyük bir alan olmadığını tüm vatandaşlarımızla paylaşmak isterim.”
YANGINLARLA MÜCADELEDE HAVA GÜCÜMÜZÜ HER GEÇEN GÜN BİRAZ DAHA ARTIRIYORUZ
Yangınlar konusunda geçmiş yıllara göre nasıl bir hazırlık yapıldığına dair soruları yanıtlayan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Tiryaki; “Yangın ile mücadele konusunda görevli birimimiz Orman Genel Müdürlüğü. Teşkilatımızın tüm birimleri yangın sezonuna hazırlanıyor. Geçmiş sezonlara göre hem kara gücümüzü hem hava gücümüzü çok iyi bir şekilde kuvvetlendirdik. Aynı zamanda çalışan işçi sayımızı da arttırdık. Geçen sene 5 bin yangın işçisi istihdam edildi. Çok sayıda kara aracı alındı. Yeni uçaklar alındı. Hatta bu uçakların bazıları dün İzmir’de çıkan yangın nedeniyle hemen oraya aktarıldı. Görüldüğü gibi burada sadece hava araçlarıyla yangına müdahale edilebiliyor. Yangınlarla mücadelede hava gücümüzü her geçen gün biraz daha artırıyoruz. Geçen yıllara göre mukayese ettiğimizde daha güçlü bir kara ve daha güçlü bir hava filomuz var. Şu an itibariyle burada helikopter, uçak ve gece görüşlü helikopterlerimizle hiç durmadan yangınla mücadelemiz devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
TÜM VATANDAŞLARIMIZI ORMAN YANGINLARINA KARŞI DİKKATLİ OLMAYA DAVET EDİYORUZ
Dünyanın iklim değişiklikleri nedeniyle hassas bir dönemden geçtiğinin altını çizen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Tiryaki; “Şu an tüm dünya yangınlarla mücadele ediyor. İklim değişikliği ile birlikte çok hassas bir dönemden geçiyoruz. Buradaki yangınların çok önemli bir kısmı, %95’i insanların ihmali ve dikkatsizliğinden çıkıyor. Onun için tüm vatandaşlarımızı uyarıyorum. Bu ormanlar bizim can damarımız. Bize, çocuklarımıza devretmek üzere kalan bir miras. Büyük sorumluluk taşıyoruz. O yüzden ormanlarımızı korumak sadece teşkilatlarımızın değil, tüm bu ülkede yaşayan vatandaşlarımızın ortak sorumluluğudur. Atılan bir sigara izmariti her tarafı yakacak durumda. Çünkü ortam yanmaya elverişli. Sıcaklık 40 dereceleri bulmuş durumda. Nem oranı düşük ve zaman zaman rüzgâr şiddetli. Yani yanmak için tüm ortam uygun. O yüzden vatandaşlarımızı dikkatli olmaya davet ediyoruz.” dedi.
EKİPLERİMİZ CAN SİPER HANE BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR
Sahadaki tüm ekiplerin aralıksız bir şekilde yangını kontrol altına almak için çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Tiryaki, arazi şartlarının zorluğuna dikkat çekti. Yangın ile mücadelede zor şartlar altında çalışan ekipleri tebrik eden Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Tiryaki; “Burada ekiplerimizin zorlu arazi şartlarında nasıl mücadele verdiğini hepimiz görüyoruz. Zor koşullarda emek veren arkadaşlarımızı canı gönülden tebrik ediyoruz. Yangının başladığı andan itibaren yanımda Antalya Valimiz Sayın Ersin Yazıcı var. Yangın başlar başlamaz tüm ekiplerimiz ile sahadaydık. Bunun yanı sıra AFAD, Jandarma ve Polis teşkilatımızın yanı sıra diğer kamu kurumlarından da birçok arkadaşımız yangının söndürülmesi için çaba ve gayret gösteriyor. Bunun dışında burada yaşayan vatandaşlarımızın da bu çalışmalarda emek ve gayretleri var. Göz bebekleri gibi gördükleri ormanların yanmasını istemiyorlar. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
BÖLGEDE HERHANGİ BİR RİSK GÖRÜNMÜYOR
Bölgenin turizm bölgesi olduğunu ancak ne turizm tesislerini ne de yerleşim yerlerini tehdit eden bir olumsuzluğun olmadığını vurgulayan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Tiryaki şunları kaydetti: “Bu bölge bir turizm bölgesi hassas bir bölge. Ama şunu bir kez daha ifade etmek istiyorum ki yangın 3 gündür devam etmesine rağmen burada günlük yaşam devam ediyor. Herhangi bir risk gözükmüyor. Ama arazinin doğal koşulları ve ortamı yangını kısa sürede kontrol altına almamıza engel oluyor. Bu tür felaketler yaşamak istemiyoruz. Tüm milletimizi duyarlılığa davet ediyorum.”
YANGININ DOĞUYA VE BATIYA SIÇRAMAMASI İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Tiryaki’nin ardından yangın ile ilgili basın mensuplarına bilgi veren Vali Yazıcı; “Yangının Kemer Beydağları Milli Parkı’nın içindeki sarp dağlarda çıktığı için kontrol altına alındığı haberini veremediklerini ifade eden Vali Yazıcı; “Yangın şu an için kontrol altına alındı diyemiyoruz. Ama vadide kontrollü bir şekilde devam ediyor. Bölgenin hem doğusunda hem de batısında yollar dozerlerle açılıyor. Tüm kurum ve kuruluşlarımız yangının doğuya ya da batıya sıçramaması için büyük çalışmalar yapıyorlar.” dedi.
ORMANLAR, ÇOCUKLARIMIZA BIRAKACAĞIMIZ EN ÖNEMLİ MİRAS
Manavgat’ta 2 yıl önce Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınını yaşadığımızı ifade eden Vali Yazıcı şunları söyledi: “Biz 2 yıl önce Manavgat’ta çok büyük bir yangın yaşadık. Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınıydı. Bu yüzden Antalyalı hemşerilerimi bir kez daha duyarlı ve dikkatli olmaya davet ediyorum. Yangınlar bir sigara izmariti, bir mangal ateşi ya da dikkatsizlik sonucu oluşuyor. Unutmayalım ki bu yeşil vatan hepimizin. Hatta bu ormanlar çocuklarımıza bırakacağımız en önemli miras. Biz sadece emanetçiyiz. Onlara bu ormanları sapa sağlam hatta daha da artırarak teslim etmemiz gerekiyor.”
Yangının turizm tesisleri için bir tehlike yaratmadığını vurgulayan Vali Yazıcı gerekli tüm önlemler alındığını hiçbir kısıtlamaya gidilmeyerek her şeyin akışında devam ettiğini belirtti.
BÜTÜN DİLEĞİMİZ YANGININ BİR AN ÖNCE TAMAMEN KONTROL ALTINA ALINMASI
Kemer Devlet Hastanesinin sadece önlem amacıyla boşaltıldığını belirten Vali Yazıcı; “Biz sadece tedbir için yatan hastaları tahliye etmiştik. Şu an hastanemizde poliklinik ve acil servis hizmetleri devam ediyor. Hiçbir sorun yok. Ekiplerimiz 3 gündür cansiperane bir şekilde burada mücadelelerini devam ettiriyorlar. Gerçekten çok zor şartlardayız. Arazi şartları bizleri bir hayli zorluyor. Bütün dileğimiz yangının bir an önce tamamen kontrol altına alınması. Hepimize geçmiş olsun.” diye konuştu. (Haber Merkezi)



Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış. Şimdi ilk yorumu siz yapın!

Yorum Yapın

Email adresiniz gizlenecektir. Zorunlu alanlar (*) ile işaretlenmiştir.


Benzer Haberler