Vali Yazıcı, “Geçen yıldan ders çıkarıyoruz”

  • 27 Mayıs 2022
  • 459

Orman Genel Müdürlüğü ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD) işbirliğinde koordineli olarak gerçekleştirilen ‘2022 Afet Tatbikat Yılı ve Orman Yangınları Tatbikatı’na katılan Antalya Valisi Ersin Yazıcı, “Antalya'nın ve bölgemizin geçen yıl yaşadığı tecrübeleri biliyoruz. Bunlardan ders çıkarmaya çalışıyoruz" dedi.


“2022 Afet Tatbikat Yılı ve Orman Yangınları Tatbikatı” kapsamında Orman Muhafaza, Polis, Jandarma, AFAD, UMKE, KIZILAY, 112 ve İtfaiye ekiplerinin katılımıyla Kepez Duacı Mahallesi’nde AFAD Bölgesel Saha Tatbikatı gerçekleştirildi. Orman Genel Müdürlüğü tarafından 2022 yılı orman yangınları sezonuna hazırlık için AFAD ile koordineli olarak düzenlenen tatbikata Antalya Valisi Ersin Yazıcı ve İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı’nın yanı sıra Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer, AFAD Başkanı Yunus Sezer, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ve kurum müdürleri katıldı.

Tatbikat kapsamında, Kepez ve Döşemealtı İlçelerinde meydana gelen orman yangınlarına karadan ve havadan müdahale, yangın etki alanında kalan vatandaş ve canlı hayvanların tahliyesi, barınma alanları kurulması ve vatandaşların transferi, konut yangınları, doğada arama kurtarma, yangın sabotaj şüphelilerinin yakalanması, psikososyal destek, yaralıya müdahale ve tıbbi tahliye uygulamaları ele alındı. Tatbikat öncesi gerçekleştirilen sunumda Antalya merkezli Adana, Mersin ve Muğla illeriyle canlı bağlantı gerçekleştirilerek koordineli çalışmanın önemine vurgu yapıldı. Ayrıca sunumda hava ve kara yangın söndürme kapasiteleri, görevli afet grupları, tatbikatın gerçekleştirileceği lokasyonlar ve tatbikattan beklentiler aktarıldı.

Sunumun ardından Vali Yazıcı ve İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, durum bilgisi alarak tatbikat öncesi müdahale ekiplerini inceledi. Kamu, özel sektör ve STK ekipleri ile gönüllülerin ortak katılımıyla düzenlenen tatbikatta 4 il geneli 900 kara aracı, 16 hava aracı ve 4.939 personel görev aldı.

Tatbikat kapsamında öncelikli olarak orman yangını müdahale ekiplerini inceleyen Vali Yazıcı ve İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı, daha sonra okul tahliyesi, site tahliyesi, hayvan tahliyesi ve otel tahliyesi tatbikatlarına katılarak yetkililerden bilgi aldı.

İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı, gazetecilere yaptığı açıklamada, tatbikata katılan illerin geçen yıl uzun süre yangınlarla mücadele ettiğini anımsatarak, tatbikatta toplam 16 ilin yangın söndürme çalışmasına katıldığını belirtti.

Tatbikatta 5 bin personel, 800'ün üzerinde gönüllü ve çok sayıda aracın görev yaptığını dile getiren İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı, amaçlarının yaptıkları planlamaların uygulamada ne kadar gerçekçi olduğunu görmek, test etmek, eksikleri görerek dönüşler almak ve planları revize etmek olduğunu söyledi.

Kurumlar arasında iş birliği sağlamak, pratik geliştirmek, koordinasyon kabiliyetini güçlendirmek ve ihtiyaçlar oranında kurumların kapasitesini geliştirmesini teşvik etmek istediklerini belirten İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı; "Afet yönetiminde tek başına AFAD’ın, tek başına kamu kurumlarının mücadelesiyle bu işin üstesinden gelinemeyeceğini hep savunuyoruz. Kamunun dışında sivil toplum kuruluşlarımız ve gönüllülerimiz iki kritik paydaşımızdır. Bütün tatbikatlarımızda bu iki paydaşımızla da bir arada olmaya çalışıyoruz." dedi.
GEÇEN YILKİ TECRÜBELERDEN DERS ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORUZ
İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı, geçen yılı Türkiye genelinde afet eğitim yılı, bu yılı da afet tatbikat yılı ilan ettiklerini belirtti. Yoğun bir tatbikat döneminden geçtiklerini söyleyen İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı, şöyle konuştu: "Nitekim kış tatbikatını Erzurum’da yaptık. Toplanma, barınma ve tahliye tatbikatını İstanbul’da yaptık. Diyarbakır’da doğada arama tatbikatı yaptık. Önümüzdeki hafta Kastamonu ve Trabzon’da tatbikatlarımız olacak. 54 binin üzerinde tatbikat planlamıştık. Şu anda 53 bini geçtik. Neredeyse hedeflerimize daha yılın ilk altı ayı dolmadan ulaşmış olacağız. Buradaki amacımız farkındalığı oluşturmak. Sonuçta bu tür işler afetlerde görevli kişiler kadar vatandaşlarımızın desteği ile olacak şeyler. Hem bir kaosun oluşmaması hem de ihtiyaç duyulduğunda onların desteğinin alınması bakımından farkındalık mühim. O sebeple yılsonuna kadar bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Antalya'nın ve bölgemizin geçen yıl yaşadığı tecrübeleri biliyoruz. Bunlardan ders çıkarmaya çalışıyoruz."

Tahliye tatbikatlarının ardından vatandaşların beklediği Toplanma Alanı inceleyen Vali Yazıcı ve İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı bölgedeki ekipleri inceleyerek başarılı çalışmalarından dolayı tebrik etti. Tatbikat sonunda kurumların açtığı stantları gezen Vali Yazıcı ve İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı toplu fotoğraf çekiminin ardından alandan ayrıldı. (Haber Merkezi)



Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış. Şimdi ilk yorumu siz yapın!

Yorum Yapın

Email adresiniz gizlenecektir. Zorunlu alanlar (*) ile işaretlenmiştir.


Benzer Haberler