Tarihi sultan-i yola büyük ilgi

  • 22 Ekim 2018
  • 1574

-Sultan-i yolun Yaylaalan köyü bölümü doğaseverlerden büyük ilgi gördü

- Sultan-i yol Likya yolundan geri kalmaz

MATSO ile Göç Yolu Yolcuları Dağcılık Platformu tarafından tespit ve raporlama çalışmaları tamamlanan taş döşemeden oluşan tarihi kervan yolu (Sultan-i yol)un Yaylaalan köyü bölümünde MATSO, KUTSO, Kumluca Ali Baba ve Kırık Haramiler Yürüyüş Grubu ve Göç yolu Yolcuları Yürüyüş Grubundan oluşan 40 kişilik heyet yürüyüş gerçekleştirdi.

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) ile Göç Yolu Yolcuları Dağcılık Platformu tarafından tespit ve raporlama çalışmaları tamamlanan taş döşemeden oluşan tarihi kervan yolu Sultan-i yolda MATSO, KUTSO ve Göç yolu Yolcularından oluşan 40 kişilik heyet yürüyüş gerçekleştirdi.  Yürüyüşe Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, MATSO yönetimi, Kumluca Ali Baba ve Kırık Haramiler Yürüyüş Grubu, Göç Yolu yolcularından oluşan heyet katıldı.

Tilkiler köyü sınırları içerisinde başlayan yürüyüş,  Yaylaalan köyünün kuzey kısmından Gümrükhan ve Hisarcık Kaleleri ziyaret edildi. Ardından tekrar geri dönerek iki tarihi Selçuklu çeşmesini görüldüğü taş döşemeden oluşan tarihi kervan yolundan mola verilmek üzer Kartallık Kuyusu mevkiine gelindi. Burada Heyeti Yaylaalan Köyü Muhtarı nuri Köseoğlu ve MATSO Meclis Üyesi Demir Durar karşıladı. Yaylaalan Köyü Muhtarlığı tarafından hazırlanan gözleme ayran ve çay gibi ziyafetlerin ardından tekrar geri dönülerek yürüyüş Yaylaalan köyünde son buldu.

KÖSEOĞLU: “ALAADDİN KEYKUBAT KÖYÜMÜZDEN GEÇMİŞTİR”

Yaylaalan Köyü Muhtarı Nuri Köseoğlu taş döşemeden oluşan tarihi Sultan-i yolun köylerinden geçtiğini belirterek yolun günümüze kadar korunarak yaşatıldığını söyledi.  Köseoğlu, “Alaaddin Keykubat köyümüzden geçmiştir. Köyümüz sınırları içerisinde Gümrükhan ve Hisarcık’ın yanı sıra Selçuklu döneminden günümüze kadar gelen iki adet tarihi çeşme bulunmaktadır” diye konuştu.

BÜTÜN DOĞASEVERLERİ KÖYÜMÜZE DAVET EDİYORUM

Doğal güzellerin içinden geçen tarihi yolun yürüyüş ve doğaseverler için ayrıcalıklı bir yer olacağına işaret eden Köseoğlu, “Bu yolun alternatif ve yürüyüş turizmine kazandırılması çalışmaları destek veriyoruz. Bu çalışmaları önemsiyoruz. Köyümüz tarihi bir köydür.  Bu gün burada yürüyüşe katılan Kumluca’dan, Manavgat’tan gelen yürüyüşçülerimizi köyümüzde ağırlamaktan mutluluk duyduk.   Tüm yürüyüş sporu ve doğaseverlere köyümüzde yürümeye davet ediyorum” dedi.

SULTAN-İ YOLUN HEM GÖRSELLİK HEM DE TARİHİ AÇINDAN ÖNEMLİ BİR BÖLÜMÜNDE YÜRÜDÜK

Göç Yolu Yolcuları Dağcılık Platformu Kurucusu ve Başkanı Ali Çetin ise MATSO ve KUTSO’nun katılımı ile Alaaddin Keybubatın Beyşehir de bulunan Kubadabad Sarayı’na gitmek amacıyla özel olarak yaptırdığı 145 Km’ lik tarihi taş döşemeden oluşan tarihi Sultan-i yolun 14 km’lik bölümünde yürüyüş gerçekleştirdiklerini söyledi. Yürüdükleri alanın hem tarihi taştan döşeme açısından hem de görsellik açısından çok önemli bir bölümü olduğuna vurgu yapan Çetin, MATSO ile gönüllülük temelinde yürüttükleri proje kapsamında tespit çalışmalarına tamamlamaları sonucunda yolda yürüyüşlerin başladığını belirtti. Çetin”Çok güzel bir yürüyüş gerçekleştirdik.  Yürüyüşe katılanların performansı çok iyiydi. MATSO Başkanım Sayın Ahmet Boztaş ve KUTSO Başkanım Sayın Murat Hüdavendigar Günay’a teşekkür ediyorum” dedi.

KÖY MUHTARINA TEŞEKKÜR ETTİ

Yaylaalan Köyü Kartallık mevkiinde dinlenme molasında çok güzel ağırlandıklarını söyleyen Çetin, “Yaylaalan Muhtarı Köyümüz Nuri Köseğlu ise eski Kartallık kuyusunun yani göç alanı olan bu kısımda yürüyüş yapan ekibimize güzel bir ziyafet yaparak ağırladı. Sayın muhtarımıza teşekkür ediyoruz. Ortaya çıkardığımız bu yolu etap etap yürümeye devam edeceğiz.  Herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

GÜNAY: “SULTAN-İ YOL LİKYA YOLUNDAN GERİ KALMAZ”

Dünyanın en önemli yürüyüş yollarından birisinin olan Likya yolunun kendi bölgelerinde bulunduğu kaydeden Günay,  Kumluca ticaret ve Sanayi Odası’nın da katkıları ile bir yürüyüş gurubu ile yaklaştık 7-8 yıldır bu Likya yolunca sürekli yürüyüş yaptıklarını söyledi.  Günay, “Her hafta bunu faaliyet olarak ta sürdürüyoruz. Likya yolunun daha da tanıtılması için birçok çalışmaya imza attık. Tabi bizim bölgemizin aktif odalarından olan MATSO ve Onun Sayın Başkanı Ahmet Boztaş beyinde Alaaddin Keykubad tarafından yaptırılan taş döşemeden oluşan tarihi kervan yolu üzerine çalışma yapıyordu.   Bu günkü yürüyüşten sonra bu yolun hakikaten yürümeye değer olduğu ve Likya yolunda geri kalmayacağını burada yaşadık ve gördük” dedi.

MANAVGAT,  BU YOLU KENDİ ZENGİNLİĞİ OLAN TURİZME KAZANDIRABİLİRSE İLÇEYE BÜYÜK KATKI SAĞLAR

MATSO’nun bu tarihi yolu ve projeyi tam olarak uygulayabilmesi halinde alternatif turizme büyük katkı sağlayacağını ifade eden Günay, “ Antalya’nın hatta Türkiye’nin turizmdeki en önemli ilçelerinden birisi olan bizimde örnek aldığımız Manavgat eğer bu tarihi yolu ekolojik turizme kazandırabilirse, turizmi çeşitlendirip kendi zenginlikleri içine katabilirlerse bu tarihi yol turizme büyük katkı sağlayacaktır. Bizi burada ağırlayan Yaylaalan Köyü Muhtarımız Sayın Nuri Köseoğlu’nun misafirpervesliğine, MATSO Başkanımız Sayın Ahmet Boztaş’a, bize bu yolda rehberlik eden Sayın Ali Çetin’e ve bizimle birlikte yürüyen herkese teşekkür ederim” diye konuştu.

 BOZTAŞ, “DOĞASEVERLERİN İLGİ GÖSTERDİĞİ YOLUMUZU ALTERNATİF TURİZME KAZANDIRACAĞIZ”

MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş MATSO ile Göç Yolu Yolcuları Dağcılık Platformu arasında imzalanan protokol ile tespit ve raporlama çalışmaları tamamladıkları Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın Manavgat'tan geçtiği taş döşemeden oluşan tarihi sultan-i yolun doğa sporları severlerin hizmetine sunulması ile büyük ilgi gördüğünü söyledi. Boztaş, tarihi yolun şimdiden yürüyüş grupları tarafından ilgi görmeye başladığını kaydeden Boztaş, tarihi yolda vurguladı.

Sultan-i yolun Yaylaalan köyü sınırları bölümünde MATSO, KUTSO ve Göç yolu Yürüyüş grubu ile birlikte yürüyüş gerçekleştirdiklerini kaydeden Boztaş, “Sultan-i yolda birlikte yürüdüğümüz Kumluca’dan gelen yürüyüş grubumuz, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası heyeti ve Başkanımız Sayın Murat Hüdavendigar Günay’ı ilçemizde ağırlamaktan son derece mutluluk duyduk. Tarihi yolu beğenerek çalışmalarımıza destek veriyorlar. Sayın başkanımıza ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Bizi ve misafirlerimiz Yaylaalan Köyünde en güzel şekilde ağırlayan Köy muhtarımız Sayın Nuri Köseoğlu’na da yakın ilgilerinden dolayı da çok teşekkür ediyorum” dedi. (Haber Merkezi)



Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış. Şimdi ilk yorumu siz yapın!

Yorum Yapın

Email adresiniz gizlenecektir. Zorunlu alanlar (*) ile işaretlenmiştir.


Benzer Haberler