Sırp öğrenciler Manavgat’ta staj görüyor

  • 29 Kasım 2022
  • 442

Erasmus Plus projesi kapsamında Manavgat’a öğretmenleri nezaretinde gelen 6 öğrenci, Manavgat’ta çeşitli kurumlarda staj yaparak hem mesleki bilgilerini geliştirdi hem de Türk kültürünü tanıma fırsatı buldu.

 

Manavgat Endüstri Meslek Lisesi’nin AB Erasmus Proje ortaklarından Sırbistan Secondary Vocational School’dan 6 öğrenci öğretmenleri ile birlikte 3 haftalık staj yapmak üzere Manavgat’a geldi. Manavgat’ta faaliyet gösteren kurumlarda staj yapan öğrenciler, staj süresince Manavgat’tın tarihi ve doğal güzelliklerini de görme fırsatı buldu.

Sırbistan’ın Kragujevac kentinde bulunan Secondary Vocational School’dan teknik öğretmeni Miroslav Petrovic, ErasmusPlas projesi kapsamında 3 ay öncesinden başlattıkları faaliyetler kapsamında Manavgat’a geldiklerini belirterek, Manavgat’ta öğrencilerin farklı kurumlarda staj görmeye başladığını söyledi. Manavgat’ta bulunmaktan mutlu olduklarını ifade eden Petrovic, “Öğrencilerimiz staj gördüğü kurumlarda mesleki bilgi ve becerilerini geliştirirken, aynı zamanda bölgenin tarihi ve doğal dokusunu da tanıma fırsatı buldu. Staj için 3 hafta geldiğimiz Manavgat’ta bir hafta daha kalacağız. Bu süre içerisinde Manavgat Şelalesi, Side Antik Kenti gibi yerleri gezme fırsatımız oldu” diye konuştu. Petrovic, Manavgat’ta hem paydaş okul öğretmenlerinin hem staj gördükleri kurumlardan hem de Manavgat halkından gördükleri ilgi ve misafirperverlikten memnun olduklarını sözlerine ekledi.

Uzman Elektrik’te staj yapan öğrencilerden 15 yaşındaki Jankoİlic, Manavgat’ta staj görmekten mutlu olduğunu belirterek, iş yerinde kendisine iyi davranıldığını, mesleki bilgi ve becerisini artırdığını söylerken, diğer öğrenci 16 yaşındaki Milovan Perovic ise Manavgat’ı çok güzel bulduklarını söyledi.

BALKANLARDA BARIŞA KATKI SUNUYORUZ

Sırp öğrencilerin staj yaptığı kurumlardan olan Uzman Elektrik yönetim kurulu başkanı Mehmet Ali Cengiz, kendilerine proje uygulayıcısı firma olma teklifi geldiğinde hiç çekinmeden kabul ettiğini belirterek, “Sırbistan’daki paydaş teknik lise arasında yapılan proje ile Manavgat’a Sırbistan’dan öğrenciler Türkiye’deki eğitim sistemini ve iş hayatını tanıma fırsatı buldular” dedi. Sektördeki tecrübesini gönüllü olarak şehrin öğrencilerine ve insanlarına aktaran ve bugüne kadar sektörde yüzlerce insana istihdam sağlayan ve meslek öğretenCengiz, Manavgat’ın böyle bir projede yer almasının büyük önem taşıdığını belirterek Uzman Elektrik olarak iki Sırp öğrenciye staj imkanı sağladıkları için büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Yapılacak bilgi ve tecrübe aktarımı ile öğrencilerin gelişimine katkı sağlamanın altını çizen Cengiz, bu sayede bölgenin barışını da katkıda bulunduklarına inandıklarını söyledi.

Kültürel etkileşimin önemi üzerinde duran Cengiz: “Kültürel etkileşim, bir ülkenin kendi öz değerlerine sahip olan kimsenin başka bir ülkenin öz değerlerine ilgi duyarak bu iki kültür arasında kıyaslama yapmak ve o ilgi duyduğu kültürden etkilenmesi demektir. Uzman Elektrik de sahip olduğu global vizyon ile bugün Manavgat dışında da Türkiye’nin önemli merkezlerinde ve Yurtdışında önemli projeler üstlenmektedir. Bütün bu projelerin bizlere geri dönüşü sadece maddi değil aynı zamanda kültürel bir kazanç olarak dönmektedir. Çünkü kimsenin önceden bilmediği bir kültürü öğrenerek o ülke hakkında ilgisinin artacağına olan inançtır. Şu ana kadar ki yapılan çalışmalarda bizim gözlemlerimiz bu tespiti doğrulamakta ve kendi kültürümüz açısından çok etkileyici olduğunu da göstermektedir” dedi.

Bu gibi projeler sayesinde kültürel etkileşimin artacağını belirten Cengiz: “Bilindiği gibi toplumlar, birbirlerinin kültürlerini bilmeden bakış açısın objektif olarak netleştiremez, ancak o kültürü öğrendikten sonra fikrini de bakış açısını da değiştirebilir” dedi.

Sırbistan’dan gelen öğrencilerden de çok şey öğrendiklerini belirten Mehmet Ali Cengiz: “Lise müfredatı baz alındığında çok iyi bir teknik bilgi alt yapıları olduğuna şahit olduk, her bir öğrenci iyi derecede İngilizce konuşuyorlar, iş disiplini mükemmel ve işgücü kayıplarının minimum seviyede olması konusunda çok titiz çalışıyorlar” diyerek, bizdeki eksiklerimizi de görmüş oluyoruz dedi. İki öğrenciyi stajyer olarak kabul etmenin yanında da diğer 4 öğrenci ve başlarındaki eğitmen ile de toplantılar yaptıklarını belirten Cengiz, bu tarz projeleri yaptıkları ve kendilerini de dahil ettikleri için Türkiye Ulusal Ajansı’na Sırbistan Ulusal Ajansı’na Şule Muzaffer Büyük’e ve MTAL Projeler Koordinatörü Onur Arslan’a çok teşekkür ettiklerini belirtti. (Ömer KARÇA)



Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış. Şimdi ilk yorumu siz yapın!

Yorum Yapın

Email adresiniz gizlenecektir. Zorunlu alanlar (*) ile işaretlenmiştir.


Benzer Haberler