Meclis'te 3 Kadın Vekilimiz Var

  • 16 Mayıs 2023
  • 704

14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimi sonuçlarına göre Antalya’dan meclise gidecek 17 milletvekilinden yalnızca 3 Kadın vekil meclise gitme hakkı kazandı.

CUMHURBAŞKANLIĞI ve 28. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimi için sandık başına giden Antalyalı seçmenler, kentten 3 kadın milletvekilini meclise taşıdılar.Antalya’dan meclise gidecek 3 Kadın vekilin ikisi Manavgat’tan..

CHP’de 84 YIL SONRA İLK

Antalya’dan 3’üncü sıradan seçilen CHP Manavgat eski İlçe Başkanı Aliye Coşar, 84 yıl sonra CHP milletvekili olarak kentten meclise giden ilk kadın vekil olma unvanını elde eden tek kadın vekil. 1939 yılında milletvekili seçilen Türkan Örs Baştuğ’tan sonra CHP’nin ilk kadın vekili olan Aliye Coşar’a başarılar diliyoruz.

3 KADIN VEKİL YETER Mİ?

Antalya’dan meclis 3 kadın vekil gönderen kadın seçmenler üç vekilin meclise gitmesinin yeterli olmadığına dikkat çekerek, siyasi partilerin listelerinde kadınların daha ağırlıklı olması gerektiğini vurguladılar.

Antalya’da 6 milletvekili çıkarmayı başaran Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) Aliye Coşar ve  (Gelecek Partisi kontejanından) Serap Yazıcı Özbudun meclise girecek isimler.  CHP ile aynı sayıda milletvekili çıkaran Adalet ve Kalkınma Partisi’nden ise Tuba Vural Çokal meclise girmeye hak kazandı.

 

Serap Yazıcı Özbudun Kimdir?

Serap Yazıcı Özbudun, 1962 yılında Ankara'da dünyaya geldi. On üç yaşında, ailesiyle birlikte geçirdiği ve annesinin hayatını kaybettiği trafik kazasında, görme yetisini kaybetti.

AKADEMİK KARİYERİ

1984’de, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden “pek iyi” dereceyle mezun oldu.

1986’da, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim dalında “
CHP’nin Niteliği ve Laiklik Politikası” başlıklı teziyle, “iyi” dereceyle, yüksek lisansını tamamladı.

1991-1992 tarihleri arasında, İngiliz Hükümetinden kazandığı bursla, Bristol Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde “Otoriter Sistemlerden Demokrasiye Geçiş” konulu bir programa katıldı ve Prof. Dr. Geoffrey Pridham denetiminde doktora tezi üzerine çalışmalarda bulundu.

1995’te, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim dalında “
Türkiye’de Askerî Müdahalelerin Anayasal Etkileri” başlıklı teziyle, “pek iyi” ile doktora derecesine hak kazandı.

2000’de, “Başkanlık ve Yarı-başkanlık Sistemleri: Türkiye İçin Bir Değerlendirme” başlıklı teziyle doçentlik unvanına hak kazandı.

2002’de, Amerikan hükümetinin davetlisi olarak, “Küresel Düzeyde Demokrasinin - "Güçlendirilmesi” konulu International Visitors programına katıldı.

2009’da, “Demokratikleşme Sürecinde Türkiye” ve “Yeni Bir Anayasa Hazırlığı ve Türkiye: Seçkincilikten Toplum Sözleşmesine” başlıklı çalışmalarıyla profesörlüğe atandı.

MESLEKİ TECRÜBE

- 1988’de, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne, anayasa hukuku alanında araştırma görevlisi olarak atandı.

- 1997-2012 yılları arasında, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı.

- 2012’den bu yana İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktad

 

 TUBA VURAL ÇOKAL
Çokal, İlk ve ortaokulu Çağlayan İlköğretim Okulu’nda tamamladı. Lise eğitimimi İstanbul Özel Ata kolejinde tamamladı. 1996 yılında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Göz Hatalıkları Uzmanlığı İhtisasını 2003 yılında, Fizyoloji doktorasını 2004 yılında tamamladı. 2003 yılında Amerika Baylor (Methodist) University’de glokom üzerine gözlemci olarak görev aldı. 2010-2011 yılları arasında Hindistan’da Chennai’de Agarval Hastanesinde Katarakt Cerrahisi üzerine eğitim aldı Sırasıyla İstanbul’da Alman Hastanesinde göz hastalıkları uzmanı, Şişli Göznurunu Koruma Vakfı Göz Hastanesinde Başhekim olarak çalıştı. Daha sonra Antalya’ya dönerek Özel Side Anadolu Hastanesinde göz hastalıkları uzmanı olarak çalışmaya başladı. Bir süre sonra da Side’de kendi kliniğimi açtım. Emekli Noter Altunay ve emekli Hazine Avukatı Günay Vural’ın kızı olan Tuba Vural Çokal, Meslektaşı olan bir hekimle evli ve iki erkek çocuk annesi 28. dönem Ak Parti Antalya 3.Sıradan milletvekili adayı.

 

ALİYE COŞAR
Antalya’nın Manavgat ilçesinde 2015-2023 yılları arasında CHP İlçe Başkanlığı yapan Aliye Coşar, 2023 seçimleri öncesinde milletvekili aday adayı olabilmek için görevinden istifa etti. Manavgat tarihinde bir siyasi partinin ilk kadın ilçe başkanı olan Coşar, 88 yıl aradan sonra Antalya’nın da ilk kadın milletvekili aday oldu. Aliye Coşar aynı zamanda 1973-1977 yılları arasında Isparta Gelendost Belediye Başkanlığı yapan, son olarak 7 Haziran seçimlerinde de CHP Isparta Milletvekili aday olan Süleyman Coşar’ın kızıdır. Coşar, 28.Dönem CHP Antalya 3.Sıradan milletvekili adayı. (Haber Merkezi)



Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış. Şimdi ilk yorumu siz yapın!

Yorum Yapın

Email adresiniz gizlenecektir. Zorunlu alanlar (*) ile işaretlenmiştir.


Benzer Haberler