MANSOD’dan tepki

  • 15 Ekim 2018
  • 1069

Kısa adı MANSOD olan Manavgat Sportif Oltacılık ve Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanı Murat Yaren, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından sivrisinekle mücadele kapsamında sulak alanlara ve kanallara bırakılan Sivrisinek balığının diğer balık türlerinin yumurtalarını yiyerek beslendiğini iddia ederek bu balığın özellikle ırmaktaki balık türleri için büyük tehlike oluşturduğunu söyledi.

Gazetemizin  28 Nisan 2017 tarihli sayısında yer alan “Sivri sinekle mücadele’de balık dönemi” başlıklı haberle ilgi olarak Manavgat Sportif Oltacılık ve Doğal Hayatı Koruma Derneği ( MANSOD) Başkanı Murat Yaren yazılı bir açıklama yaparak, sivri sinekle mücadele için Antalya Büyükşehir Belediyesi Manavgat hizmet birimi tarafından kanallara ve sulak yerlere bırakılan “ Sivrisinek balığının” Manavgat ırmağındaki diğer balık türlerinin yumurtalarını yemesinden dolayı ırmaktaki doğal hayata zarar verdiğini söyledi.

MANSOD Başkanı Murat Yaren yaptığı açıklamada:” Manavgat çevresinde Sivrisinek ile mücadele yöntemlerinden birisi olarak kullanılan GAMBUSİA AFFİNİS yada SİVRİSİNAK BALIĞI olarak adlandırılan Balığın Bilinenin aksine faydalı bir türden ziyade Çevre Suların eko sistemine çok zararı olduğunu bilmekteyiz. Bu balık sivri sinek larvaları yemesinin yanında sivrisineklerin daha az etkin olduğu kış aylarında Manavgat ırmağımızdaki ve çevredeki küçük derelerimizdeki balık popülasyonuna balık yumurtalarını yemesinden ötürü önemli ölçüde zarar vermektedir.

Bunun açık Göstergesi 4-5 sene önceki ırmak balıklarının gecen ve bu sene daha az hatta bazı dönemlerde hiç görülmemesi en büyük göstergedir.

Antalya Büyükşehir Belediyesinin Yetkililerden aldığımız bilgiye göre uzun zamandır bu Balıklar ilçemizdeki açık ve kapalı sulak bölgelere yada sulama kanallarına bırakılmaktadır, yetkililer bu durumun dışında Manavgat ırmağına bu balığın salınmadığını iddaa etmektedirler, ancak Manavgat ilçemizin kışın şiddetli yağmurlarla gelen sellerle birlikte bu sulak alanlarda yada sulama kanallarındaki GAMBUSİA AFFİNİZ sivrisinek balıkları sürüklenmektedir ve Manavgat ırmağına ulaşmaktadır ve Manavgat ırmağındaki  2 tür Doğal Alabalık ve Denizden yumurtlamaya gelen Levrek Balığı  ve ırmak içindeki yerli levrek diye tabir ettiğimiz levrek balığının yumurtalarını yok edercesine yiyerek neslini tüketmek üzeredir.

Oysaki  GAMBUSİA AFFİNİS  sivrisinek balığı 4/2 Amatör ve sportif oltacılığı düzenleyen tebliğde,SAKINCALI TÜRLER LİSTESİNDE olan bir balıktır, dolayısı ile üretilmesi,bir noktadan bir noktaya taşınması ve sulara aşılanması kanunen yasaklanmıştır BKNZ:SPORTİF VE AMATÖR OLTACILIĞI DÜZENLEYEN 4/2  TEBLİĞ Madde 11 Çizelge/4.

MANAVGAT SPORTİF OLTACILIK ve DOĞAL HAYATI KORUMA DERNEĞİ OLARAK önerimiz Derhal bu durumun durdurulması sivrisinek ile mücadelede başka yöntemlerin geliştirilmesidir.

MANSOD a göre Sivrisinek ile Mücadeleye Doğal türleri aşılayarak devam edilmesidir, Doğal Alabalık türlerin KIRMIZI BENEKLİ ALABALIK Manavgat ırmağına Salınması Sivrisinek ile mücadelede faydalı olacağına inancımız sonsuzdur, bunun yanında sulama kanallarına SİRAZ BALIĞI aşımı yapılarak Sivrisinek ile mücadele yapılmaya devam edilebilir, yukarıda saydığımız bu türler hem Yerli türlerimizin gelişimi ve devamı için hemde amacımıza uygun olacaktır. Güzel Manavgatımızın Irmağında eski günler gibi Kırmızı Benekli Alabalıklar, levrekler, kefaller, lüferler, yılan balıkları görmek istiyoruz. Tüm yetkilileri bu konuya önem vermelerini rica ediyorum” dedi. (Haber: Hakan Tankaya)



Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış. Şimdi ilk yorumu siz yapın!

Yorum Yapın

Email adresiniz gizlenecektir. Zorunlu alanlar (*) ile işaretlenmiştir.


Benzer Haberler