Manavgat İHH, İdlib’deki Suriyeliler için yardım kampanyası başlattı

  • 14 Ocak 2020
  • 705

Manavgat İHH, İdlib'de yaşanan insanlık dramında çaresizliği yaşayan Suriyeliler için yardım kampanyası başlattı. Manavgat İHH Temsilcisi Furkan Sarıkaya, Suriye'de yaşanan dram ve Türkiye'deki Sivil Toplum Kuruluşları'nın bu dram karşısındaki çalışmalarını anlattı

İdlib'te yaşanan insanlık dramında çaresizliği yaşayan Suriyeliler için yardım kampanyası başlattıklarını açıklayan Manavgat İHH Temsilcisi Furkan Sarıkaya, Suriye'de yaşanan dram ve Türkiye'deki Sivil Toplum Kuruluşları'nın bu dram karşısındaki çalışmalarını anlattı. Bu çalışmalar kapsamında İHH'nın çalışmalarını ve Manavgat İHH olarak da buna yapacakları destekleri de anlatan Sarıkaya şunları söyledi:

"Suriye'de Esed rejiminin, Rusya ve İran destekli paramiliter güçlerin muhaliflerin elinde kalan son kale konumundaki İdlib şehir merkezi ve kırsalına yönelik askeri operasyonları devam ediyor. Askeri operasyonlarda Esed rejimi ve müttefiklerinin sivil yerleşim yerlerine yönelik saldırılarda bulunması İdlib şehir merkezi ve kırsalında yaşayan milyonlarca sivilin hayatını tehdit ediyor.

Saldırıların durdurulmaması ve askeri operasyonların daha da genişletilmesi durumunda en az 4 milyon insanın yaşadığı İdlib, büyük katliamlara sahne olabilir. İdlib, Türkiye sınırında yer alması ve sınır hatlarının kısmen daha güvenli olması nedeniyle iç savaş boyunca Suriye’de en fazla göç alan il oldu. Beşşar Esed rejimi ve müttefiklerinin ülke genelindeki saldırıları ve buna neden olan zorunlu göçler sonucu 4 milyonu aşkın sivilin sığınağı haline geldi. Suriye’deki iç savaşın başından bu yana kritik durumunu koruyan İdlib’te yaşayan 4 milyonu aşkın sivil, gönderilen insani yardımlarla ayakta kalıyor. Bölgede Türk Kızılayı, AFAD, Türk Diyanet Vakfı ve İHH İnsani Yardım Vakfı gibi Türk yardım kuruluşlarının yapmış olduğu çalışmalarla savaş mağduru sivillerin ihtiyaçları giderilmeye çalışılıyor. Gıda, sağlık, barınma ve acil yardım çalışmalarıyla sivillerin mağduriyetlerinin artmasının önüne geçilmeye çalışılıyor.

İHH'NIN ÇALIŞMALARI

Suriye’de iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana bölgede insani yardım çalışmaları yürüten İHH İnsani Yardım Vakfı, İdlib’in güney kırsalından saldırılar nedeniyle göç eden sivillere yönelik ivedi bir şekilde yardım çalışması başlattı.

Bu kapsamda göç eden aileler için ilk etapta İdlib şehir merkezine 15 KM mesafedeki Harbenuş bölgesinde 217 adet çadır kurularak aileler yerleştirildi. Azez bölgesine göç edenler için 100 adet çadır kurularak aileler yerleştirildi. İkinci etap için ivedi bir şekilde bin 400 adet daha çadır temin edildi. Bu çadırların 850’si İdlib’te 550’si ise Azez’de kurulmaya başlandı. En kısa sürede tamamlanarak toplu barınma merkezi veya okul, mescit gibi yerlere sığınan aileler kurulan çadırlara yerleştirilecek. Bölgeye 20 Aralık 2019 itibariyle 81 tır dolusu yaklaşık olarak 2 bin ton insani yardım malzemesi gönderildi.

Göç eden ailelere İHH’nın Türkiye ile Suriye içerisinde çeşitli bölgelerdeki fırınlarında ürettiği Suriye ekmeği ile vakfın aşevlerinde pişirilen sıcak yemek, çadır içi mefruşatı, soba, yakacak, kıyafet, gıda, bot-çizme ve battaniye gibi acil ihtiyaç malzemeleri dağıtıldı.

Toplam bin sivil sağlık taramasından geçirilerek kritik seviyede rahatsızlığı olanların hastanelere nakli sağlandı. Göçmen aileler için Türkiye sınırına yakın konumdaki güvenli bölgede çadıra bir alternatif olarak İdlib’te 2 bin, Azez’de ise 500 adet toplam 2 bin 500 adet briketten ev inşasına başlandı.

Tüm bu çalışmalara rağmen İdlib'te hala birçok yardıma ihtiyaç var.Biz de Manavgat İHH olarak Ocak ayı sonuna kadar 1 tır un yardımı göndermeyi hedefledik. Hayırseverlerimizden bu yardım çağrımıza kulak vermelerini bekliyoruz. İnanıyorum ki Manavgat halkı Suriyeli kardeşlerine sahip çıkacaktır." (Haber Merkezi)



Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış. Şimdi ilk yorumu siz yapın!

Yorum Yapın

Email adresiniz gizlenecektir. Zorunlu alanlar (*) ile işaretlenmiştir.


Benzer Haberler