İmar kurallarının dışında bina yapılmamalı

  • 22 Şubat 2023
  • 580

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, ATSO Şubat ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, tüm dünya basınının Türkiye’de inşaat için gerekli kurallara uyulmadığını dile getirdiğini belirterek, “İmar ve deprem yönetmeliklerine bağlı olarak, yapılması gereken binalarımız hukuki ve teknik olarak uygulamaya ne kadar bağlı kaldı, bunların sorulması ve sorgulanması gerekmektedir” dedi.

 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, Kahramanmaraş merkezli depreme ilişkin yardımların koordinasyonu, afet bölgesinden bölgemize gelen misafirler ve yakın geleceğin planlanmasına ilişkin ATSO Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuştu. Şehirlerin uzun vadeli, değiştirilemez 50 yıllık imar planları olması gerektiğinin altını çizen Başkan Bahar, “Bütün dünya basını, Türkiye’de depremin neden bu kadar ölümcül olduğunu sormakta ve Türkiye’de inşaat için gerekli kurallara uyulmadığını yazmakta ve söylemektedir. Bunun ülkemiz adına büyük bir utanç kaynağı olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Bataklıktan kurutulmuş zeminlere şehirler kurulmasının ve dayanıksız bir şekilde inşa edilmesinin gerçek bir suç olduğuna işaret eden ATSO Başkanı Ali Bahar, “Baştan sona tüm sorumluların hesap vermesi, bir daha bu suçun işlenmemesi anlamında en önemli caydırıcı sebep olacaktır” dedi.

İMAR PLANLARI ANAYASA GİBİ KORUNMALI

İmar planlamasının uzağı gören bir zihniyetle gerçekleştirilmesinin altını çizen Başkan Bahar, “Bu planlar tüm paydaşlarla, ortak akılla, uzağı görebilen bir zihniyetle yapılmalıdır. Belediyeler bu imar planlarını anayasa gibi korumalıdır. Bu gerçekleştirilebilirse ne çürük zeminde çürük bina, ne imar rantı ne de böyle büyük yıkımlarla karşılaşmayız. Ancak bunun için, alan, bilim, nitelikli insan gücü gibi birçok şeye sahipken, ne yazık ki anlayış, kararlılık ve birlikte çalışma kültürüne sahip değiliz” diye konuştu. İmar kurallarının dışında bina yapılamayacağını kaydeden Başkan Bahar, sözlerini şöyle sürdürdü; “Hiçbir yüklenici, yetkili kişi ve kurumların bilgisi olmadan imar kurallarının dışında bir bina yapamamalıdır. Yerleşimin kentsel donatı alanları, kat izinleri, zemin etüdü gibi birçok teknik konuda belediyelere çok büyük iş düşmektedir. İmar ve deprem yönetmeliklerine bağlı olarak, yapılması gereken binalarımız hukuki ve teknik olarak uygulamaya ne kadar bağlı kaldı, bunların sorulması ve sorgulanması gerekmektedir. Türkiye’deki meslek odalarımıza daha etkin roller verilmeli, görüşleri önemsenmeli ve denetleyici rolleri kanunla sabitlenmelidir.”

ŞEHRİMİZDE NORMALE DÖNMELİYİZ

Bölgeye yardımları sürdürürken aynı zamanda da Antalya’ya gelen ailelerin ihtiyaçlarına ilişkin çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Başkan Bahar, “Antalya’da otellerde, yurtlarda 150 bin civarında misafir bulunduğunu düşünüyoruz. Otellerimiz fedakârca ellerini taşın altına koyarak barınma dışında giyim ve yemek ihtiyacını da ücretsiz karşılamışlardır. Buradan başta TÜROFED ve AKTOB olmak üzere tüm konaklama derneklerimize ve çalışanlarına teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi. Mart ayından itibaren turizm sezonuna hazırlıkların yapılacağını dile getiren Başkan Bahar, “Ancak, özellikle küçük oteller bu yükü uzun süreli karşılayamazlar. Bu nedenle geçici ağırlanan misafirlerimize daha uzun vadeli çözümler sunulması da büyük önem taşımaktadır. Şehrimizde özellikle normale dönmemiz, afet bölgesine yapılacak yatırımların ve maliyetinin karşılanması anlamında, çok önemli bir turizm girdisi sağlayacaktır. Zira turizm gelirleri ülkemizin en büyük katma değerlerinden bir tanesidir” diye konuştu. (Haber Merkezi)



Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış. Şimdi ilk yorumu siz yapın!

Yorum Yapın

Email adresiniz gizlenecektir. Zorunlu alanlar (*) ile işaretlenmiştir.


Benzer Haberler