Elektrik üretimi değişime neden oluyor
Manavgat'taki dünyaca ünlü Manavgat Şelalesi'nin su seviyesinde, şelaleyi besleyen ırmak üzerinde kurulu 2 barajdaki elektrik üretimi nedeniyle değişimler yaşanıyor. Elektrik ihtiyacı arttığında barajlardan fazla su bırakılırken, su tutulduğu dönemde ise şelalede kurumuş bir görüntü ortaya çıkıyor.
Toroslarda doğarak Akdeniz'le buluşan Manavgat Irmağı'nın oluşturduğu dünyaca ünlü Manavgat Şelalesi, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Manavgat merkeze yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki şelale, suların 3- 4 metrelik bir falezden düşmesiyle ortaya çıkan görüntüsüyle ilgi çekiyor. Kentin cazibe merkezlerinin başında yer alan Manavgat Şelalesi zaman zaman su seviyesinin artması ve azalmasıyla da gündeme geliyor. Irmak üzerinde kurulu Manavgat ve Oymapınar barajlarındaki elektrik üretimi, şelalenin su seviyesinde önemli değişikliklere neden oluyor.
DÜZENSİZ SU BIRAKILIYOR, IRMAĞIN SUYU KESİLİYOR
48 megavat güç kapasiteli ve yılda 220 gigavat/saat elektrik enerjisi üreten Manavgat Barajı ile 540 megavat güç kapasiteli yılda 1620 gigavat/saat elektrik enerjisi üreten Oymapınar Barajı şelaleyi doğrudan etkiliyor. Her iki barajdan ırmağa maksimum saniyede 260 metreküp su bırakılırken, suyun tutulduğu zamanlarda ise mevsime göre bırakılan su miktarı değişiyor. Irmaktaki doğal yaşamın bozulmaması için kışın saniyede 12 metreküp, sulama ihtiyacı nedeniyle yaz aylarında geceleri saniyede 22 metreküp, gündüz saniyede 30 metreküp su bırakılıyor. Türkiye'de elektrik enerjisi ihtiyacındaki ani değişimlere göre üretim yapılması nedeniyle barajlardan ırmak yatağına düzensiz olarak su bırakılıyor ve ırmağın suyu kesiliyor.
“ŞELALE TURİZM AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ”
Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Manavgat Şelalesi'nin turizm açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Şelaleyi yılda yerli ve yabancı 1- 1.5 milyon turistin ziyaret ettiğini aktaran Sözen, turizm sezonunun durumuna göre rakamın değişiklik gösterdiğini belirtti. Manavgat Irmağı'nın üzerinde bulunan Oymapınar ve Manavgat barajlarında elektrik üretimi yapıldığını ve bu nedenle zaman zaman ırmak debisinde ani değişimler yaşandığını kaydeden Başkan Sözen şunları söyledi: "Dünyaya mal olan, 1.5 milyona yakın turisti ağırlayan Manavgat Şelalesi bu süreçten etkilenen bir doğal güzellik. Aynı zamanda Manavgat'ımız dünyanın en güzel kentlerinden biri. Kentimizin içerisinde, yukarısında, aşağısında, ırmak kenarlarında hizmet veren yüzlerce işletmemiz mevcut. Her birisi bu ırmağın güzelliğini, bu suyun güzelliğini dünyaya anlatan, dünyaya tanıtan, hizmet veren işletmeler. Yani suların tasarrufu, salınış saatleri, tutuluş saatleri bu gerçeği de düşünerek yapılması, kurgulanması lazım. Irmağın suyunu tamamen tuttuğunuz zaman bu realite tamamen ölüyor. Bu doğa güzelliği kayboluyor. Şu anda ne kadar coşkulu akıyor ve dünya insanına 'gelin gelin buraya, dünyanın güzelliği burada' diyen bir atmosfer burası. Buranın suyunu günlük yaşam esnasında kestiğiniz sırada hayat duruyor."
'İNSANLARIN ONUR NOKTALARINDAN BİRİ'
Şelalenin Manavgat halkının ve Manavgat Belediyesi'nin olduğunu, buraya çok güzel bir proje yaptıklarını anlatan Başkan Sözen, projeye Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan onay verildiğini söyledi. Başkan Sözen şöyle konuştu: "Manavgat halkının, Manavgat Belediyesi'nin, Manavgat'taki insanların onur noktalarından bir tanesi. Buna inanarak, buna güvenerek, halka ait olduğu inancıyla burayı biz, bu denli düzgün bir projeyle hayata geçirdik. Doğa dostu bir proje, şu anda bitti. Buranın bu projeye uygun şekilde turizmin hizmetinde olması gerektiğine inanıyoruz."
“ŞELALEYİ GÖRMEDİK TAŞ GÖRDÜK”
Manavgat Irmağı üzerinde bot turu yapan Bilal Ersoy, ırmakta debi yükselmesi ve azalmasının en çok kendilerini etkilediğini anlattı. Müşterilerine verdikleri sözü tutamadıklarını, yalan söylemek zorunda kaldıklarını aktaran Bilal Ersoy şöyle dedi: "Irmakta debi arttığı zaman tekneler köprünün altından geçmiyor. Müşteriyi 'şelaleye götüreceğiz' diyoruz götüremiyoruz. Müşteriye yalan söylemiş oluyoruz. Irmak kesildiği zaman yukarıda belli noktalar var, oradan da tekne şelaleye geçmiyor, müşteri zaten şelaleyi görmek için geliyor. 'Şelaleyi görmedik, taş gördük' diyor. Avrupa'dan gelmiş insanlar şelaleyi görmek istiyor ama maalesef şelaleyi göremiyorlar." (Haber Merkezi)
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş