Depremzedelere iş desteği

  • 25 Şubat 2023
  • 1108

50 bine yakın depremzedenin bulunduğu Manavgat’ta, çalışmak için isteyenlere iş imkanı sunmak için harekete geçen iş dünyası, hem hükümete hem de depremzedelere öneri sunma hazırlığında.

 

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkez üssünde meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerin ardından 20 Şubat günü de Hatay merkezli 6.4 depremin ardından 11 kentte büyük bir yıkım meydana gelmiş ve deprem bölgesinde yaşayan on binlerce insan diğer illere tahliye edilmişti. Tahliye edilen depremzede vatandaşlar geleceklerinin kaygısını yaşarken, Manavgat iş dünyasının çeşitli kesimlerinden çeşitli teklif ve öneriler gelmeye başladı.

Pandemiden sonra Manavgat’ta özellikle turizm sektöründe meydana gelen işgücü açığının, Manavgat’a gelen depremzedelerin dahil edilmesi ile birlikte kapanacağını öne süren turizmciler, devletin vereceği destekle hem depremzedelerin hem de bölgede faaliyet gösteren konaklama tesislerinin bu durumdan yararlanabileceğini dile getirdiler.

KALİFİYE PERSONEL SORUNU ÇÖZÜLEBİLİR

Antalya genelinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve belediye belgeli toplam 2 bin 200’e yakın konaklama tesisi bulunduğunu hatırlatan Kızılağaç Turizm Yatırımcıları ve İşletmeciler Derneği(KITUYAD) Başkanı Osman Ergin, Manavgat’ta ise bakanlık ve belediye belgeli 500’ün üzerinde konaklama tesisinin olduğunu söyledi.

Turizm sezonu öncesinde yaşanan deprem felaketi nedeniyle resmi verilere göre Manavgat’ta 50 bine yakın depremzedenin bulunduğunu ve bu rakamın büyük bir kesiminin ise otellerde barındığını ifade eden KITUYAD Başkanı Ergin, “Sezon açılışında misafire temiz oda verilmesi aşamasındaki handikabın giderilmesi her ne kadar turizmciyi düşündürmekte olsa da depremin ilk travmalarını atlatmak adına mağdurların sahiplenilmesi açısından depremzede için bir nimet, ilerleyen dönemlerde de tesis sahibi, işletmecisi ve turizmci için avantaja dönüşebilecektir” dedi.

Pandemi nedeniyle turizm sektöründe özellikle kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığına dikkat çeken Ergin, “Depremin etkisinin azalması sonrası memleketine dönmeyi düşünmeyen yetenekli personelin istihdamı ile bu sorununu çözebilir. Hatta bu eğitim Halk Eğitim Merkezi ve Diğer Eğitim Kurumları üzerinden belgelendirme sureti ile de daha etkili hale getirilebilir” diye konuştu.

KONAKLAMA SORUNU LOJMAN YAPIMI İLE ÇÖZÜLEBİLİR

Henüz gidebilecek yerleri olmayan depremzedelerin, sezon açılışında otellerde barınma sorununun giderilmesi için bir çözüm önerisi sunabileceklerini ifade eden KITUYAD Başkanı Osman Ergin, “Bu durumun önüne geçebilmek için ise yapılabilecek bir şey vardır. Burada devlet insiyatifini kullanarak; 2023 sezonu sonuna kadar konaklama vergisini kaldırıp, her tesise misafir kontenjanından % 2 oranında deprem mağduru kontenjanı uygulaması getirebilir. Ya da turizm acenteleri satışlar bazında aldıkları free oda kontenjanından vazgeçebilir. Bu durumu rakamla ifade etmek gerektiğinde ise Antalya’da sezon öncesi ve sezon sonuna kadar 14.000 depremzede yerinden oynatılmadan ve süreli değil, sürekli olarak konaklatılabilir” diye konuştu.

Diğer yandan hem bölgede çalışmak isteyen depremzedeler hem de halihazırda istihdam edilen personel için konaklama sorununun da lojman yapımı ile çözülebileceğini dile getiren KITUYAD Başkanı Osman Ergin, “Bu durumda devletin gösterecek olduğu hazine arazilerinin kiralanması ve kiralanacak olan alanlara kurulumu zaman almayan, maliyeti düşük ve gerektiğinde taşınabilir konteynır tipi lojman inşası ile öncelikli olarak deprem mağdurları, sonraki aşamada da ileriye dönük personel lojmanı kullanım amaçlı olarak çözülebilir. Bu konteynırların ihtiyaca göre lojman, olağanüstü durumlarda da acil afet konutu olarak fonksiyonel olarak kullanılması, olağandışı durumlarda gerek duyulan acil barınma ihtiyaçların da tesisin ve devletin elini güçlendirecektir” diye konuştu.

MASİAD’TAN AÇIK İŞ DAVETİ

Yaşanan deprem felaketinin ardından on binlerce depremzedenin gelecek kaygısı yaşadığını dile getiren Manavgat İş İnsanları Derneği (MASİAD) Başkanı Mücahit Tatar ise, depremzedelerin Manavgat’ta iş bulup çalışabilmeleri için bir kampanya başlattı.

Depremlerin ardından Manavgat’a gelen depremzedelerin iş bulabilmesi amacıyla MASİAD üyesi iş yerleri ile depremzedeleri bir araya getireceklerini ifade eden MASİAD Başkanı Tatar, MASİAD adına yaptığı açıklamada şu ifadeyi kullandı, “MASİAD olarak deprem felaketi ardından Manavgat’ımıza yerleşen yeni hemşerilerimizin iş imkanı bulabilmeleri adına üye işyerlerimizle görüşme fırsatları sağlayacağız.

Bu bağlamda, iş arayan kişilerin başvuru için özgeçmişi ve kendilerine ulaşabileceğimiz telefon numaralarını,  Instagram'dan @masiadsiad, Facebook'dan “ Masiad Manavgat ” adreslerine veya 0534 457 32 74 numaralı telefona WhatsApp üzerinden göndermelerini rica ediyoruz.

Yaşamış olduğumuz felaketin acılarını derinden hissettiğimizi belirtir, Cenab’ı Allah’tan vefat eden kardeşlerimize rahmet, kalanlara sabırlar, yaralılarımıza şifalar diliyoruz.

Devletimize güveniyor, Türk Milletinin kadirşinaslığı içerisinde sıkıntılarımızı aşacağımıza olan inancımızın tam olduğunu kamuoyuna saygılarımızla bildiririz”

MANAVGAT DEPEREMZEDELERLE GÜÇLENECEK

Deprem felaketinin tüm Türkiye’yi kenetlediğini ifade eden MASAİD eski başkanlarından ve MATSO kurucu üyelerinden iş insanı Mehmet Ali Cengiz ise depremzedelere yönelik yardım seferberliğine her kesimden büyük bir destek geldiğini ancak asıl sorunun ilerleyen günlerde çalışma ve iş bulma sürecinin olduğunu belirterek, ‘Dostluk ve Destek Projesi’ ile bu kaygıların önüne geçilebileceğini söyledi.

Kendisinin de iş yerinde depremzede istihdam ettiğini belirten Cengiz, ‘Dostluk ve Destek Projesi’nin amacını hakkında şunları söyledi, “Ülkemizin 11 güzel şehrini etkileyen ve Asrın afeti olarak tanımlanan Deprem nedeniyle misafir ettiğimiz kardeşlerimizin, kentimiz  ekonomisine değer katmalarını sağlayacak iş fırsatları ile üretime katkı sağlayarak faydalı olmanın vereceği  moral ve motivasyon ile kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlamak”

Manavgat’ın ağırlıklı olarak turizm ve ikincil derecede tarım ekonomisine göre yapılandırılmış bir iş karakterine sahip olduğunu ifade eden Cengiz, “Kentimiz sektörel anlamda tamamen profesyonel bilgi ve beceri gerektiren yüzde yüz müşteri memnuniyetine sağlamayı amaçlayan iş modelleri ile rekabetçi bir ortamda yer almaktadır.Sektörel anlamda gerek üretim ve gerekse hizmet anlamında çok geniş bir iş gücüne ihtiyaç vardır.Gelişmenin temeli olan işgücü ihtiyacı için mesleki temel eğitimin haricinde kişisel becerilerin artırılması ile sürekliliğin sağlanması için hizmet içi ve iş başı eğitimleri büyük önem arz etmektedir” dedi.

‘DOSTLUK VE DESTEK PROJESİ’ NEDİR?

Cengiz proje için düşünülen iş modeli, uygulama alanı ve istenilen sonuç beklentilerini ise şöyle anlattı, “Geliştireceğimiz iş modelinin uygulanması sonucunda, Deprem nedeniyle kentimizde misafir ettiğimiz kardeşlerimize yönelik ortak bir proje geliştirilmesi ile kentimizde çalışmak isteyen veya iş kurmak isteyen dostlarımızın moral değerlenin artırılmasının yanında kendilerine ekonomik anlamda da katkı sağlamış olacağız.

Proje kapsamında çalışmak isteyen tüm kardeşlerimizi kapsayacak şekilde bir iş modeli veya iş modelleri oluşturmak amacı ile projeyedahil olmak isteyen dostlarımızı aşağıda açıklanan kriterlere göre değerlendirilmesi ve daha sonrasektörel anlamdaki ihtiyaçlara göre de iş fırsatları sunulması anlamlı olacaktır.

Mesleki eğitim almış nitelikli iş gücü; nitelikli bir meslek eğitimini tamamlamış kişilerdir.

Akademik eğitim almış nitelikli iş gücü; bir yüksekokuldan mezun veya denklik işlemleri tamamlamış yabancı bir yüksekokulundan mezun yüksekokul diplomasına sahip kişilerdir.

Nitelikli iş gücü olmayan iş gücü; herhangi bir konuda bilgi ve becerisi yetersiz olanlar.

Projenin uygulama aşamasında öncelikle projenin sahibinin ve stratejik olarak partnerlerinin belirlenmesi gerekmektedir. Örneğin İlgili kurumlar ile ilgili sivil toplum kuruluşları.

Projenin amacı, kapsamı ve hedefi ile ilgili olarak depremzede dostlarımızın bilgilendirilmesi.

Projeye katılmak isteyen dostlarımızdan taleplerin kabul edilerek yukarıdaki değerlendirme kriterleritemel alınarak mesleki anlamdaki kişi veya kişilerin belirlenmesi.

Aynı zamanda yukarıdaki iş ve işlemlerle eşgüdümlü olarak kentimizdeki üretim ve hizmet sektörlerinin ihtiyacı olan işgücünü sayısal ve nitelik olarak tespit edilmesi.

Yukarıdaki çalışmaların sonucunda proje kapsamında görev almak isteyen dostlarımızla ihtiyaç sahibi işletmeler arasında eşleştirilme işlemi gerçekleştirilmesi.

Nitelikli iş gücü olarak tanımlanan dostlarımıza belirlenecek uygun bir yöntemle iş başı eğitimleri verilmesi ile uyum süreçlerinin hızlı bir şekilde tamamlanmasının sağlanması.

Niteliksiz işgücü olarak tanımlanan dostlarımıza da kendi kabiliyet ve becerilerine göre özellikle hizmet sektörlerinde değerlendirilecek şekilde eğitimler verilerek ekonomiye kazandırılması hedeflenebilir.

Kentimiz turizm ve tarım sektörlerinde artan bir ivmeyle bölgemizin ve ülkemizin parlayan bir yıldızı konumuna gelmektedir, bu nedenle sektörün etkilediği ve etkilendiği tüm iş kollarında giderek artan sayıda kalifiye personele ihtiyaç duyulmaktadır. Son yıllarda gerek ülkemiz içinden ve gerekse yurt dışından gelen veya gelecek personeller için kentimiz bir anlamda cazibe merkezi olduğu da bir gerçektir.

Başka bir anlatım şekli ilekentimizde misafir ettiğimiz depremzede kardeşlerimizden gerek geçici veya gerekse süreklilik arz edecek şekilde faydalanılmasının çok yönlü bir fayda sağlayacağı da bir gerçektir.

Projenin hayat geçmesi ile kentimizin sahip olduğu iş imkan ve fırsatlarını kardeşlerimizle paylaşmış olacağız” (Ömer KARÇA)



Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış. Şimdi ilk yorumu siz yapın!

Yorum Yapın

Email adresiniz gizlenecektir. Zorunlu alanlar (*) ile işaretlenmiştir.


Benzer Haberler