Cumhuriyet bir günde kurulmadı

  • 28 Ekim 2022
  • 302

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Manavgat Şubesi ve Manavgat Belediyesi işbirliğinde Cumhuriyet’in ilanının 99’uncu yıldönümünde ‘Atatürk ve Cumhuriyet’ isimli konferans düzenlendi. Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Emekli Tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu konuşmacı olarak katıldı.

 

Cumhuriyet’in kuruluşunun 99’uncu yıldönümü nedeniyle ADD Manavgat Şubesi ve Manavgat Belediyesi’nin işbirliğinde Atatürk Kültür Merkezi’nde ‘Atatürk ve Cumhuriyet’ isimli konferans düzenlendi. İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Emekli Tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı konferansa Manavgat Belediye Başkanı Yardımcıları İsmail Hakkı Ödevoğlu ve Mustafa Ceylan, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, ADD üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan ADD Manavgat Şube Başkanı Yaşar Bulut, dernek faaliyetleri hakkında kısa bir bilgilendirmede bulunarak konuşmacı Babüroğlu ve dinleyicilere katılımları için teşekkür etti.

Manavgat Belediye Başkan Yardımcıları İsmail Hakkı Ödevoğlu ve Mustafa Ceylan ve CHP Manavgat İlçe Başkanı Av. Aliye Coşar, Dr. Naim Babüroğlu’na çiçek ve teşekkür plaketi verirken, ADD Manavgat Şube Başkanı Yaşar Bulut ise Babüroğlu’na ADD rozeti taktı.

Bulut’un konuşmasının ardından kürsüye çıkan İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Emekli Tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu, Fenerbahçe-Reenes arasında oynanan futbol karşılaşmasına rağmen salona gelen dinleyicilere teşekkür ederek, Atatürk’ün hayatı ve Cumhuriyet fikri hakkında düşüncelerini paylaştı.

Konferansta yaptığı konuşmaların verdiği bilgilerin tamamının delil ve kaynaklara sahip olduğunu ifade eden Babüroğlu, Atatürk’ün Samsun’a gönderilmesi ile ilgili olarak toplumda farklı görüşlerin olduğunu, Atatürk’ün 9. Ordu Müfettişi olarak Samsun’a Sultan Vahdettin’in oluruyla Damat Ferit hükümeti tarafından, İngilizlerin isteği üzerine gönderildiğini söyledi. Amacın düşmana karşı bir müdafaa değil, bölgeyi işgal eden İngiliz askerleri ile Rum çetelerin korunması olduğunu anlatan Babüroğlu, “Eğer Vahdettin, Atatürk’ü bölge halkını kurtarmak için göndermiş olsaydı neden daha sonra 24 Mayıs 1919’da onun hakkındaki idam fermanını imzalasın, kendi gönderdiği insanı, adam niye asmak istesin” dedi.

Cumhuriyet’in 28 Ekim 2023 gecesi Atatürk’ün ‘Yarın Cumhuriyet’i kuracağız’ denilerek ilan edildiği konusunun doğru olduğunu ancak Cumhuriyet’in 1 gecede kurulmadığını ifade eden Babüroğlu, “Atatürk, Cumhuriyeti bir gecede kurmadı. Cumhuriyet, Mustafa Kemal'in kafasında uzun yıllar boyunca şekillenen çağdaş Türkiye projesinin eseridir. Atatürk, gençliğinden itibaren J.J. Rousseau, Montesquieu, Kant gibi yabancı aydınlar ile Tevfik Fikret, Namık Kemal, Ziya Gökalp gibi yerli aydınları okumuştur” dedi.

Samsun’a gitmesi için görevlendirilmek üzere İstanbul’a çağrılan Atatürk’ün, tren garında trenden indikten sonra İstanbul’un işgal edildiğini gördüğünü anlatan Babüroğlu, “O sırada düşman kuvvetlerinin gemileri İstanbul Boğazı’nda zafer turu atıyordu. Yaklaşık 2 saat törenin bitmesini bekleyen Atatürk ve yaveri Salih Bozok daha sonra karşıya geçerken, Salih Bozok gözyaşlarını tutamaz, o sırada Atatürk ‘Geldikleri gibi giderler’ dedi. Atatürk 10 Kasım 1938 yılında Dolmabahçe’de vefat ettiğinde, vasiyeti üzerine defnedilmek üzere Ankara’ya götürülmek için gemi ile Anadolu yakasına geçerken, o gün boğazda zafer turu atan tüm düşman devletlerinin gemileri, ‘Geldikleri gibi giderler’ dediği gemiler onu uğurlamak için saygı geçişi yaptı” dedi.

Batı dünyasında Çanakkale Savaşı ile ilgili farklı bir anlayışın da olduğuna dikkat çeken Babüroğlu, batı dünyası Çanakkale’de bulunan Truva kentinin batı dünyası tarafından yıkıma uğradığını, 1918’de Atatürk’ün batı dünyasını hezimete uğrattığında ise Truva’nın rövanşını aldığını belirttiklerini söyledi. Babüroğlu, “Truva kentini tarihte yıkan kralın adı Agamemnonidi, Çanakkale Savaşı’nda ise İngilizlerin orada bulunan en büyük savaş gemisinin adı da Agamemnon’du” dedi.

Konferansın sonunda okurları için kitaplarını imzalayan Emekli Tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu, okurlarını kırmayarak bol bol fotoğraf çektirdi. (Ömer KARÇA)



Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış. Şimdi ilk yorumu siz yapın!

Yorum Yapın

Email adresiniz gizlenecektir. Zorunlu alanlar (*) ile işaretlenmiştir.


Benzer Haberler