Cengiz, Seçimlerde Bizlere “Demokrasi Oyunu” oynatmayın”

  • 25 Mart 2023
  • 948

Uzman Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Cengiz, Masiad eski balkanlarından iş insanı Mehmet Ali Cengiz 14 Mayıs 2023 günü gerçekleşen olan seçimler öncesi Cumhurbaşkanı adayları, milletvekili aday adayları ile birlikte siyasilere seslendi.

Seçime yaklaşırken Mehmet Ali Cengiz 16 yıl önce kaleme aldığı bir yazısının bugünde aynen geçerli olduğuna dikkat çekerek, seçim öncesi görüşlerini, şöyle paylaştı;

 

“Ülke olarak bir seçim maratonuna hazırlanıyoruz. Bir yanda Cumhurbaşkanı adayları bir yanda milletvekili aday adayları ile yeni bir seçimi daha sırtlamaya çalışıyoruz. Sırtlamaya çalışıyoruz diyorum çünkü adaylar seçim heyecanında iken, biz vatandaşlar da geçim derdindeyiz. Özellikle ülkemizde yaşanan deprem felaketi ve deprem felaketinin “yaralarını sardık, saramadık” tartışması devam ederken, bir de sistem tartışmaları içerisinde bir tercih yapmanın aşamasındayız. Ben ise bütün bu tartışmaların arasında başka bir tartışmaya dikkat çekmek istiyorum. “Adaylarımız kim olmalı?” değil bu tartışmanın konusu, tam tersine “adaylarımız nasıl belirlenmeli?” olacaktır.

Çünkü bu ülkenin insan kaynağına güvenen bir iş insanı olarak, nitelik ve nicelik arasındaki farkı ve liyakatin önemini bugüne kadar tecrübe ederek öğrendim. Aday adayı insanlarımızın heyecanını anlıyorum. Önemli bir göreve talip olmak ve bu ülkenin yasamasında söz sahibi olmak için ellerinden geleni yapıyorlar.

Demokrasi, insanlık tarihi adına hiç kuşkusuz ki önemli bir kazanım. Ancak nasıl bir demokrasiye sahip olduğumuz da bir o kadar da önemli diye düşünüyorum. Demokrasiden anladığımız istediklerini seçmemiz ise doğru yerdesiniz; ama demokrasiden anladığımız istediğimizi seçmek ise galiba bir şeyler yanlış gidiyor.

Bu sebeple de aday adayı arkadaşlarımızı ve projelerini şu an bizler değil, il başkanları ve

büyük sermaye sahibi iş insanları ve parti genel merkez yöneticileri görüyor. Bu sebeple aday adayları “en iyi partili benim, en iyi sizin çıkarlarınızı ben temsil ederim” diyor bu az önce değindiğim dar gruplara. Bu sebeple bizler kimin aday olacağını tahmin ederken, “bu arkadaşımız aday olursa,şehrimizin şu sorununu çözer, ülkemize bu katkısı olur” yorumunu değil, “bu arkadaş şu başkana yakın,bu arkadaş aday olmak istiyor çünkü çıkarları bu sistemle sıkı sıkıya bağlı” yorumunu yapıyoruz.

Üzücü mü? Demokratik bir ülkede yaşamak isteyen bizler için evet.

2007 yılında MATSO’nun çıkarmış olduğu dergide adaylar ve onları bu yola sürükleyen duyguları için şunları yazmışım:

“Bana göre insanlar üç şey için seçilmek isterler:

1. Seçkin bir insan olmak

2. Daha iyi maddi imkanlar

3. Bu ülkeye güzel hizmet

Amaç bu ülkeye güzel hizmetse, adayda olması gereken özellikler:

1. Tertemiz bir sicil

2. Kendi işinde başarı

3. İş yapabilme kabiliyet ve cesareti

4. Kendine yetecek kadar maddi imkan”

Bu satırları 16 yıl önce yazarken hangi duyguları taşıyorsam, bugün yine aynı duyguları taşıyorum. Ama artık tavsiyemi adaylara değil, kendi seçtikleri adayları bize seçmemiz için dayatan siyasi parti elitlerine yapıyorum. Çünkü bizler istediğimiz değil sizin istediğiniz adayları seçmek zorundayız ve buna da demokrasi adını veriyoruz. Zira 21. Yüzyılda modern dünya yapay zekayı tartışırken bizler bunları tartışmak zorundayız. Ama yine de sizlerden ricamız şudur:

Bize,

1. Dürüst olduğunu anlatan değil gerçekten sicili temiz olan,

2. Bugüne kadar yaptıkları ile başarı yakalamış kendini önce kendi işinde ispatlamış olan,

3. Eğitimine ve uzmanlığına güvenebileceğimiz,

4. Kazandığı maddiyatın miktarı ne olursa olsun, gerektiğinde içinde yaşadığı toplum ile

paylaşmaktan çekinmeyen,

5. Ona, buna, şuna göre değil doğruya göre hareket eden, inisiyatif alabilecek olan,

6. Adresim belli olsun, işimin geleceği cebimin bereketi bu vesile ile artsın demeyen,

7. Partisini, liderini değil temsil ettiği şehri gerekirse partisi ile ters düşecek kadar savunmaktan çekinmeyecek adaylar ile gelin.

Adayları belirleme şansımız yok en azından sizin belirlediğiniz adaylara oy verirken neye dikkat edeceğimizi belirtmek istedim. Çünkü ben bu ülkenin insan kaynağına güveniyorum. Çünkü ben bu şehirde bu işi hakkı ile yapabilecek yüzlerce insan tanıyorum. Lütfen bu insanlara şans verin. Seçilecek sıralara sadece ismini seçimde duyacağımız, bir daha göremeyeceğimiz, bu şehrin derdi ile ilgilenmeyecek isimleri yerleştirip bizlere “demokrasi oyunu” oynatmayın. Ünlü düşünür Sokrates’in binlerce yıl önce dediği gibi “güçlüler değil akıllar kazanmalı”. (Haber Merkezi)



Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış. Şimdi ilk yorumu siz yapın!

Yorum Yapın

Email adresiniz gizlenecektir. Zorunlu alanlar (*) ile işaretlenmiştir.


Benzer Haberler