Budak’tan Maliye Bakanı’na Oymapınar tepkisi

  • 09 Ekim 2018
  • 1370

 

 

-“1.3 MİLYAR DOLARLIK OYMAPINAR HES, 10 YILDIR CENGİZ İNŞAAT’IN KASASINI MI DOLDURUYOR, DEVLETE Mİ KAZANDIRIYOR?

 

-MALİYE BAKANI AĞBAL:“810 MEGAVAT’LIK 66 BARAJ 2 MİLYAR DOLARA SATILDI. OYMAPINAR HES’İN BEDELSİZ DEVRİ GİBİ BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL”

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın Oymapınar Barajı’nın 305 milyon dolarlık Seydişehir Ati Alüminyum A.Ş. özelleştirilmesi kapsamında bedelsiz verilmediği açıklamasına tepki göstererek, “Yaklaşık 1.3 milyar dolar değerindeki Oymapınar Barajı 305 milyon dolarlık özelleştirme içinde bedelsiz verilmediyse, barajın parası nerede? Barajdan üretilen elektriğin geliri 10 yıldır Cengiz İnşaat’ın kasasını mı dolduruyor, devlete mi geliyor?” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak’ın özelleştirme işlemleriyle ilgili önergesini Maliye Bakanı Naci Ağbal yanıtladı. Elektrik Üretim A.Ş. bünyesinden özelleştirme kapsamına alınan 810 MW kurulu güce sahip 66 hidroelektrik santralının işletme hakkı devri yoluyla özelleştirildiğini bildiren Ağbal, “810 MW kurulu güce sahip söz konusu santralların devir bedelleri toplamı 1 milyar 991 milyon dolardır. Bir bölümü vadeli olarak gerçekleştirilen bu devirlere ilişkin toplam tahsilat tutarı da 1 milyar 245 milyon dolardır” dedi.

Ağbal, Budak’ın 540 MW’lik kurulu güce sahip Oymapınar Barajı ile ilgili sorusu üzerine de, Eti Alüminyum A.Ş. özelleştirmesinde 305 milyon dolar ile en yüksek teklifi Ce-Ka A.Ş.’nin verdiği belirtirken, “Peşin ödeme indirimi yapıldıktan sonra kalan 280.6 milyon dolar, sözleşme tarihinde İdare hesabına yatırılmıştır. Bu uygulama kapsamında Oymapınar HES’in bedelsiz devri gibi bir durum söz konusu değildir” dedi.

BİR MİLYAR DOLAR NEREDE?

Bakan Ağbal’ın yanıtını değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Budak, “Bakan Ağbal, Oymapınar HES’in bedelsiz devri gibi uygulama olduğunu söyleyerek, Türk halkına saygısızlık yapıyor. Peki Oymapınar Barajı 2006 yılından bu yana nerde? Devletin elinde mi, Cengiz İnşaat’ın elinde mi? Baraj üzerinden satılan elektriğin bedeli Cengiz İnşaat’ın kasasını mı dolduruyor, devlete mi geliyor? Milletin parası, birilerinin kasalarını doldururken, kelime oyunlarıyla durum geçiştirilemez.   Barajların özelleştirme bedelleri baz alındığında, 1 MW’lik kurulu güç yaklaşık 2.5 milyon dolardır. Buna göre de 540 MW’lik Oymapınar HES’in değeri en az 1.3 milyar dolardır. 1.3 milyar dolarlık bir değer, 280 milyon dolarlık satışın içine sıkıştırılıp yandaş Cengiz İnşaat’a verilmiştir. Bir de bunun yanında barajdan yapılan elektrik satışları var. 10 yıllık süreçte barajdan sisteme satılan elektriğin bedeli de yaklaşık 1 milyar TL’dir. Eski parayla 1 katrilyon lira, Sayın Bakan’ın ‘bedelsiz verilmedi’ dediği barajdan Cengiz İnşaat’ın kasasına giren paradır. Danıştay kararı, Anayasa Mahkemesi kararları ayaklar altında paspas yapılarak, hukuk çiğnenerek, bu kadar büyük kaynaklar yandaşa aktarılıyor. Sayın Bakan da milletin aklıyla alay ediyor” dedi. (Haber Merkezi)



Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış. Şimdi ilk yorumu siz yapın!

Yorum Yapın

Email adresiniz gizlenecektir. Zorunlu alanlar (*) ile işaretlenmiştir.


Benzer Haberler