Alkolü bırakmak isteyenlerin gönüllü kardeşliği, Adsız Alkolikler

  • 17 Ekim 2018
  • 1326

Adsız Alkolikler (AA) Türkiye Genel Hizmet Komitesi Başkanı Hüseyin E., alkolün pençesinde olan ve kurtulmak isteyenler için Adsız Alkolikler adlı kardeşlik gruplarının olduğunu söyledi.

Manavgat'ta bulunan Grand Prestige Otel’de Adsız Alkolikler 67’nci Büyük Türkiye Toplantısı yapıldı. Çeşitli illerden 550 alkolik ve alkolik yakını katıldığı toplantıda, alkolü bırakanların yaşadığı deneyimler paylaşıldı.

ALKOLÜ BIRAKMAK İSTİYORUM DİYEN HERKES ÜYEMİZDİR

Adsız Alkolikler Türkiye Genel Hizmet Komitesi Başkanı Hüseyin E., grupların Türkiye’de ilk defa 1988 yılında Ankara, İstanbul ve İzmir’de kurulmasıyla başladığını ve şu anda ülke genelinde 32 yerel grupla çalışmaların devam ettiğini söyledi. Adsız alkoliklerin alkol sorunlarını çözebilmek ve diğer alkoliklere yardımcı olabilmek için deneyimlerini, güçlerini ve umutlarını paylaşan kişilerin bir araya geldiği bir kardeşlik kuruluşu olduğunu anlatan Hüseyin E., “Üye olmak için tek şart alkolü bırakma arzusudur. Gruplarımıza gelen insanlara, ne iş yaptığı, varlığı, makamı yada hangi dine mensup olduğu yada hangi mezhepten olduğu bizi ilgilendirmez. Bizim için üyelik kaydı sadece ve sadece kişinin alkolle problemi olduğunu ifade ederek bırakma isteğinin bulunmasıdır. Hiç kimseyi beşeri farklılıkları nedeniyle yaşama dönmesine engel olamayız. Alkolü bırakmak isteyen herkes doğal olarak üyemizdir. Resim almayız, kayıt yapmayız, doğal olarak ben alkolü bırakmak istiyorum, alkolle problemim var, alkolle baş edemiyorum, alkole karşı güçsüzüm, hayatımı kontrol edemiyorum diyen herkese kapımız açıktır kim olursa olsun, yeterki bağımlı olduğunu kabul etsin” dedi. Herhangi bir kayıt almadıkları için Türkiye’de tahmini olarak 2 bin civarında gruplarına devam eden alkolik olduğunu söyleyen Hüseyin E. “Şu anda içinde bulunduğumuz otelde hem adsız alkolikler kapalı iyileşme toplantıları sürdürmekte hemde alkolik yakınları Alenon aile programları toplantıları sürdürmektedirler” dedi.

ALKOLİKLİK BİR HASTALIKTIR

Adsız alkoliklerin 12 adımlı bir iyileşme programı olduğunu aktaran Hüseyin E., bu programın bütün dünyada kabul gördüğünü anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Alkolizm bir hastalıktır. Bunu hastalık olarak gördüğümüz zaman öyle kabul ettiğimiz zaman tedavi süreci yada toplumun kabul ettiği ifadeyle alkolü bırakma süreci çok daha hızlı oluyor. Biz, tıbbi tedavi merkezlerinde yürütülen klinik tedavilerin tamamlanmasının ruhsal tedavi olarak deneyimlerimizi paylaşıyoruz. 12 adımlı bir programımız var. Bugün artık dünyada ve Türkiye’de adsız alkoliklerin uyguladığı 12 adımlı iyileşme programı yüksek lisanslarda bile kullanılan bir programdır. Ayrıca, tıbbi tedavi kurumları artık adsız alkolikleri çağırarak 12 adımlı iyileşme programının iyileşmekte olan klinik tedavide bulunan bağımlı hastalara uygulanmasını talep etmektedir. Bizler sürekli olarak tıbbi tedavi kurumlarına, üniversitelere, tıp fakültesi öğrencilerine, denetimli serbestlik bürolarındaki toplantılara katılarak 12 programlı iyileşme programını ve nasıl iyileştiğimizi, bu programla hayatımızı nasıl alkolsüz yaşadığımızı paylaşıyoruz.”

GRUPLARDA DENEYİMLER PAYLAŞILIR

Adsız alkoliklerin oluşturduğu gruplarda yapılan toplantılar tamamıyla deneyimlerin önerilmesiyle şeklinde yapıldığını ve hiç kimsenin ‘sen şunu şöyle yapacaksın’ veya ‘Sen bunu böyle yapacaksın’ diyemeceğini ifade eden Hüseyin E., “Herkes kendi iyileşmesini, programı nasıl hayata geçirdiğini, alkol almadan nasıl yaşamın zorluklarıyla baş edebildiğini paylaşır. Buda zaten bizde rehberlik denen bir müesseseyi getirir, her gelenin bir rehberi vardır” diye konuştu. Hüseyin E., herkesin içselleştirdiği bir yaklaşım tarzı nedeniyle adsız alkolikler gruplarına gelen kişilerin yüzde 80’inin bir daha hiç alkol almadığını söyledi. Hüseyin E., kendisinin de bir dönem alkol nedeniyle çok zor durumlara düştüğünü adsız alkoliklerin tedavi yöntemi sayesinde 19 yıldır hiç alkol kullanmadığını da sözlerine ekledi.

HAZAR DENİZİ KADAR İÇTİM

Toplantıya katılanlardan 64 yaşındaki Metin Ü., 32, 33 yıl boyunca hergün alkol aldığını belirterek; ailesinde de alkol kullanıcıları olduğunu ve ilk başlarda kendisinin ifade edebilmek için içtiğini söyledi. Bir süre sonra ağır içicilik ve fiziksel bağımlılık halinin başladığını anlatan Metin Ü., “”Fiziksel bağımlılık oluştuktan sonra o benim için ekmek ve sudan da ileriye gitmiş, hava gibi olmuştu. İçmeden yaşamıyordum. Bütün hayatımda bir kadeh her şeyin önündeydi. Anne, baba, eş, çoluk, çocuk torun.. Bunların önündeydi. O yoksuzluk döneminde mutlaka ve mutlaka içmeliydim, içmeden yürüyemiyordum bile. Neticede bir yer geldi ki artık tükenmişliğin eşiğiydi orası. Herhalde alkolizm gizli bir ölüm isteğiydi. Ama gerçekten çok içtim yani Herhalde bir Hazar Denizi kadar alkol tüketmişimdir hayatımda. 32 – 33 yıl sürekli hiç gün sektirmeden içki içtim ben” dedi. Tedavi sürecinde adsız alkoliklerle tanıştığını belirten Metin Ü., bundan sonra 16 yıldır ağzına tek bir damla bile alkol girmediğini anlattı

ALKOL, 30 YILLIK EVLİLİĞİNİ BİTİRDİ

İçkiyle evlendikten sonra eşi nedeniyle tanıştığını ve 20 yaşından 52 yaşına kadar sürekli içtiğini belirten Şenay N., alkolün ilk başlarda iyi gibi göründüğünü ancak ardından aile  içinde tartışmalar başladığını ve eşiyle boşandıklarını söyledi. Eşinden ayrıldıktan sonraki ay boyunca ‘bütün bunlar neden benim başıma geldi’ diye hergün içtiğini söyleyen Şenay N., “Ama 6 aydan sonra ‘Ben neden ayrıldım, 30 senelik güzel ilişkimi sevgiyle birleştiğim eşimi niye bıraktım diye kendi kendime sordum zaman alkolün hayatımdan alkolünde çıkması gerektiğine inadım ve o arada arayışlarım başladı. Denizli AMATEM sözünü duydum ve oraya gittim. Denizli AMATEM’e gittikten sonra orada çok büyük bir şansım vardı, AA toplantıları, kendilerini tanıtmak için toplantı arkadaşlarım hastaneye geliyorlardı. Onlardan duydum adsız alkolikler ve çalışma şeklini. Onların söylemleriyle ‘Evet, bu banada uyabilir. Ancak onların elini tutarsam ben bu illetten kurtulabilirim diye düşündüm. O adsız alkoliklerdeki arkadaşlarımın Denizli AMATEM’e gelip o sunumu yapmaları benim hayatımı değiştirdi” dedi. Şenay N., 14 yıl 9 ay 20 gündür hiç alkol kullanmadığını sözlerine ekledi.

“BİR ALKOLİKLE 17 YIL YAŞADIM”

Toplantıya katılan alkolik yakınlarından Saadet K. ise kendisinin yetiştiği çevrede alkol olmadığını ve babası ve akrabalarının alkol almadığını belirterek, alkolü evlendikten sonra öğrendiğini söyledi. Eşinin sürekli alkol almasının kendisi ve çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yaptığını ve eşini alkolden kurtarmak için yaptıklarının hep ters teptiğini ifade eden Saadet K., “Ben alkolizmin bir hastalık olduğunu bilmiyordum. Sürekli onu içkiden uzaklaştırma çabası içerisindeydim. Hayatımda yaptığım her şey, tek odak noktam onu içkiden uzaklaştırmaktı. Yaptığım her şey başarısız oldu. Bir alkolikle 17 yıl yaşadım ve 17 yıl mücadele ettim ben. Çok fiziksel şiddet görmedim ama ruhsal anlamda gerçekten bitmiş ve tükenmiştim” dedi.

RUH SAĞLIĞIM BOZULDU

Alkolizmin sadece kullanıcılara değil, yakınlarında maddi manevi zarar gördüğünü kaydeden Saadet K., “Bu gruba geldiğimde alkolizmin bir hastalık olduğunu öğrenmem beni çok rahatlattı. Üzerimdeki inanılmaz büyük bir yükü aldı. Çünkü daha önce yaptığım tüm davranışların sonuçsuz kalması benim ciddi anlamda ruh sağlığımı bozmuştu. Alkolizmin hastalık olduğunu öğrendiğimde ciddi anlamda geldi çünkü eşim tarafından yapılan tüm davranışların sanki bir adı ve anlamı oluştu benim için. Hastalığın getirdiği durumlar olduğunu öğrendiğimde gerçekten rahatlamıştım” diye konuştu.

HASTALIĞI KABULLENMEK

Grupta uygulanan programın önemli olduğunu daha önemlisinin ise hastalığı kabullenmek olduğunu söyleyen Saadet K., “Alkolizmin bir hastalık olduğunu kabullendiğimde hayat daha bana kolay olmaya başladı. Yaptığım yanlış mücadeleyi bıraktım çünkü yaptığı o bütün çabalar hiçbir şekilde onu alkolden uzaklaştırmamıştı. Ben kendimi unutmuştum, çocuklarımı unutmuştum, benliğimi unutmuştum. Bu manada gerçekten hayatım böyle çekilmez ve idare edilmez hale gelmişti” dedi. (Haber: Hakan Tankaya)



Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış. Şimdi ilk yorumu siz yapın!

Yorum Yapın

Email adresiniz gizlenecektir. Zorunlu alanlar (*) ile işaretlenmiştir.


Benzer Haberler