AK PARTİ İLÇE BAŞKANI ÖZ;” İMAR BARIŞI TARİHİ BİR FIRSATTIR”

  • 19 Ekim 2018
  • 722

 

AK Parti Manavgat İlçe Başkanı Hasan Öz; imar barışı ile ilgili başvuruların 8 Haziran'da başladığını  belirterek, “13 milyona yakın hanenin, iş yeri konut gibi büyük bir kitleyi ilgilendiren imarla ilgili bu sorun son yapılan düzenleme ile tamamen ortadan kalkmış olacak. Kısacası imar barışı tarihi bir fırsattır'' dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve bir süre önce TBMM Genel Kurulunda görüşülerek yasalaşan İmar Barışı düzenlemesinin usul ve esaslarının belirleneceği Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine Dair Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlandı. 

Ak Parti Manavgat İlçe Başkanı Hasan Öz imar barışı ile ilgili müracaatların 8 Haziran tarihinde başladığını belirterek; “Yapı Kayıt Belgesi için müracaatın 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılması ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenmesi gerekir. Başvuru ve ödeme süresini bir yıla kadar uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. İmar barışıyla devletle vatandaş arasında iskana aykırılıktan dolayı ortaya çıkan anlaşmazlıkların son bulması planlanmaktadır” dedi. Başkan Öz yaptığı açıklamada, ‘imar barışı’ olarak adlandırılan kaçak yapıların durumuyla ilgili düzenleme müjdesinin, tapusu olmayan vatandaşları sevindirdiğini belirtti.

Düzenlemenin çeşitli nedenlerden dolayı, bu affa ihtiyacı olan binaların meşru hale gelmesi açısından çok olumlu bir gelişme olduğunu vurgulayan Ak Parti Manavgat İlçe Başkanı Hasan Öz, açıklamasında şunları söyledi: “İmar barışından, 31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olarak yapılmış kırsal ve kentsel alandaki yapılar imar barışı kapsamına girmektedir. Yapı kayıt belgesi alacak olan bütün yapılar elektrik, su, doğalgaz bağlatabilecek ve yıkım endişesi son bulacaktır. Tabi ki depremsellik açıdan her türlü tedbirleri bina sahipleri almak zorundadır. İmar kanuna göre alınmış yıkım kararları ve tahsil edilemeyen para cezaları iptal edilip ortadan kaldırılmış olacaktır. Elektrik, su, doğalgaz gibi tüm abonelikleri olmasına rağmen tapuda görünmeyen, özellikle binaların zemin altı katlarındaki daireler bu haktan yararlanacak.”

İmar barışı tarihi fırsattır

Bu durumdaki yapılara "yapı kayıt belgesi" verileceğini dile getiren Öz, "Bu yapıların sahiplerine daire yapım maliyetinin yüzde 3'ü bedelle yapı kayıt belgesi verilecek. 100 metrekarelik bir daire için bin 800 lira ile 2 bin 500 lira arasında bir maliyet hesabı var. Yaklaşık 15 milyon sorunlu binadan elde edilecek kaynak ise 45 milyar lirayı buluyor. İmar barışı tarihi bir fırsattır. Bu tarihi bir fırsattan bütün vatandaşlarımız yararlansınlar. Kaçak yapılarla ilgili bundan sonra çok ağır müeyyideler olacak. İmar kanunundan kaynaklı cezalar çok ağır cezalardır. Hapis cezası ile karşı karşıya kalma durumunda kalıyorlar” dedi.



Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış. Şimdi ilk yorumu siz yapın!

Yorum Yapın

Email adresiniz gizlenecektir. Zorunlu alanlar (*) ile işaretlenmiştir.


Benzer Haberler