Af ve yapılandırma haksız rekabete yol açıyor

  • 20 Ekim 2018
  • 1082

 

TÜRKİYE Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Sekreteri Yahya Arıkan, birlik olarak vergi ve çeşitli borçlarla ilgili af ve yapılandırma gibi uygulamalara sıcak bakmadıklarını, bu tür uygulamaların haksız rekabete yol açtığını belirtti.

Antalya’nın Manavgat İlçesi’nde Manavgat Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nın (MASMO) ev sahipliğinde Akdeniz SMMMO Birliği Platformu toplantısı düzenlendi.  Manavgat, Antalya, Mersin, Hatay, İskenderun, Adana, Osmaniye ve Kahramanmaraş serbest muhasebeci mali müşavirler odalarının oluşturduğu Akdeniz SMMMO Birliği Platformu toplantısı TÜRMOB Genel Sekreteri Yahya Arıkan başkanlık etti. Toplantıda meslek mensuplarının sorunları ve çözüm yolları ele alındı.

TÜRMOB Genel Sekreteri Yahya Arıkan gazetecilere açıklamalarda bulundu. Türkiye’de vergi, SGK primleri ve harçlarla ilgili olarak geçmişten bugüne çeşitli aflar ve yapılandırma uygulamalarının yapıldığını belirten Arıkan; “Biz TÜRMOB olarak bu tür yapılandırmalara sıcak bakmıyoruz. Çünkü zamanında vergisini harcını ödeyenlerle ödemeyenler arasında psikolojik olarak olumsuz bir tablo ve haksız rekabet ortamı yaratıyor. Buna rağmen ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılar, problemler göz önüne alındığı zaman bu tip yapılandırmalar ilk defa olmuyor, geçmişte de yapıldı. Hakikaten bir ihtiyaç için mi yapılıyor ya da siyaseten bir yerlere mavi boncuk mu dağıtılıyor. Deniliyor ki ekonomik sıkıntılardan buna ihtiyaç var. Ekonomi bozuk olursa yapılandırma yapmanın bir anlamı var mı sizce. Yapıyorsunuz tekrar uzatmalar iptaller yapıyorsunuz, yaz boz tahtası yaşanıyor, bu kısım doğru değil” dedi. TÜRMOB Genel Sekreteri Yahya Arıkan, Türkiye’nin bu tip yapılandırmalardan önce en temel olarak işsizlik, yatırım ve istihdam konularında sorunlara çözüm üretilmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye’de vergi sisteminin adaletsiz olduğunu kaydeden Arıkan, “Herkesin kazancına göre vergilendirilmesi yapıldığı zaman adaletli olur. Yani bizim dolaysız vergi dediğimiz kazanç vergileri; kurumlar vergisi, gelir vergisi gibi adalet varsa sorun yok. Batılı ülkelerde dolaylı vergiler yüzde 30, yani KDV, ÖTV gibi vergiler yüzde 30, dolaysız vergiler ise yüzde 70. Türkiye’de ise bu tam tersi, yıllardır da bunu düzeltemediler. Son 15 yılımızda ülkemizde böyle bir adaletsizlik var. Hatta gelir vergisi öyle bir noktaya geldi ki stopaj üzerine kesinti yoluyla toplanan vergi sistemi haline dönüştü. Yüzde 70 KDV’yi kimden alıyorsun, toplumdan alıyorsun. Çok varlıklı adamda aynı vergiyi ödüyor, az kazananda aynı vergiyi ödüyor. Dolayısıyla Türkiye’deki vergi adaletine bu açıdan bakmak lazım diye düşünüyorum. Bir ülkede dolaylı vergiler ne kadar çok büyüyorsa hacim olarak o ülkelerde vergi sistemlerinde adaletten bahsetmek asla mümkün değildir” diye konuştu.

Yıllardır yapılan asgari ücretten verginin kaldırılması ifadesinin fiili olarak mümkün olmadığını belirten Arıkan; “Ciddi bir kaynak topladığınız bir yer var asgari ücret. Bunu kaldırdığını zaman yerine başka bir şey koymanız lazım. Yeni bir şey koyamadığı için hangi iktidar gelirse gelsin asgari ücretten vergiyi kaldıramaz” dedi. KDV, ÖTV gibi dolaylı vergilerle gelirden alınan dolaysız vergilerin düşürülmesi için Üretim, ihracat ve turizm gelirlerinin artmasının gerekli olduğunu kaydeden TÜRMOB Genel Sekreteri Yahya Arıkan, “Üretimi artırmadığımız sürece vergiyi azaltamayız. Ama sadece üretim değil ihracat, sadece ihracat değil turizm ve bunlarla beraber tarım. Ben bunun dördünün ulusal bir mesele olarak bakılması gerektiğine, burada siyasetin ön planda olmadan, ülkenin geleceği adına tüm partilerin uzlaştığı, toplumun uzlaştığı bu dört alanda seferberlik edilmesi lazım” diye konuşt



Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış. Şimdi ilk yorumu siz yapın!

Yorum Yapın

Email adresiniz gizlenecektir. Zorunlu alanlar (*) ile işaretlenmiştir.


Benzer Haberler