Sorgun sahiline ilk caretta caretta yumurtası ve ilk yuva

Manavgat’ta ilk dişi deniz kaplumbağası Sorgun sahiline çıkarak yumurtalarını bıraktı ve bölgedeki ilk yuvayı yaptı.

  • 27 Nisan 2024
  • 217

Nesli tükenme tehlikesi altındaki deniz kaplumbağaları Mart ve Nisan aylarında gerçekleştirdikleri çiftleşme döneminin ardından Mayıs ayının gelmesine yaklaşık 1 hafta kala DEKAFOK Kıyı Koruma Derneği’nin Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan aldığı araştırma izinleriyle izleme faaliyetlerini yürüttüğü Sorgun-Side sahiline yuvalamak için çıkmaya başladı.

Bu yıl, DEKAFOK’un izleme ve koruma faaliyetlerini yürüttüğü Batı Mendirekten başlayan ve Side Büyük Plajını da kapsayan Sorgun-Side sahilleri Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çalışmaları neticesinde yuvalama alanı olarak belirlenmişti.

Bu yıl beşinci koruma ve izleme sezonuna hazırlanan DEKAFOK kurucusu ve başkanı Seher AKYOL “2020 yılında bu işe başladığımızda bize ‘Burada Caretta mı olur?’ demişlerdi. İlk yıl burada Carettaların olduğunu, ikinci yıl ise deniz analarının en büyük avcısı Carettaların aslında buradaki en büyük çalışma alanı olan turizm için ne kadar önemli olduğunu gösterdik. Üçüncü yıldan itibaren ise çevreye duyarlı halkımızın muhteşem çabalarıyla birlikte daha da güçlendik. Bu yıl beşinci sezonumuza hazırlanırken çok daha müsterihiz çünkü vicdani duyguları son derece gelişmiş olan halkımız artık ne yapması ve yapmaması gerektiğini çok iyi biliyor. Geçmiş dönemlere bakarak duyarlılığıyla beni çok etkileyen off-road sürücülerimiz Ekim ayının ortalarına kadar sahillerimizde araçla geçmemesi gerektiğini, kampçılarımız ateşin deniz kaplumbağalarına ne gibi zararlar verdiğini çok iyi biliyor. Bölgedeki otellerimiz bu konuda tam destekçimiz ve bu dönemde onlarla ve duyarlı personelleriyle muhteşem bir uyum yakalıyoruz.” dedi.

Bu yıl, geçen yıldan 18 gün önce yuvalayan ilk yetişkin deniz kaplumbağalarının Ağustos ayı ortalarına kadar yuvalamaya devam etmesi bekleniyor. Yavruların ise ilk yuvadan yaklaşık 50 gün sonra çıkmaya başlayacağı ve geçen yıl olduğu gibi Ekim ayının ortalarına kadar çıkışlarını sürdüreceği düşünülüyor. (Haber Merkezi)



ilk caretta Sorgun sahiline yumurtası ve yuva

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış. Şimdi ilk yorumu siz yapın!

Yorum Yapın

Email adresiniz gizlenecektir. Zorunlu alanlar (*) ile işaretlenmiştir.


Benzer Haberler