Coşar "Fırsat eşitsizliğinin yarattığı sonuç kadınlardaki yoksulluk oranını artırmaktadır."

CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar, TBMM Genel Kurulu’nda kadın yoksulluğunun nedenlerinin araştırılması önergesi üzerine yaptığı konuşmada, artan ekonomik krizin en çok kadınları etkilediğini, kadın istihdamının yeterli olmadığını ve güvencesiz çalışan kadınların gelecek kaygısı yaşadıklarını belirtti.

  • 26 Temmuz 2024
  • 1540

 

 

 

CHP’li Coşar, konuşmasında şunları ifade etti;

FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ, KADINLARDAKİ YOKSULLUĞU ARTIYOR

“Kadınlar cinsiyete dayalı rol ayrımından kaynaklanan sorunlarla karşılaşmaya devam ediyor. Bu sorun, ülkemizde kamu ve özel sektörde kadın istihdamına da yansımaktadır. Fırsat eşitsizliğinin yarattığı sonuç kadınlardaki yoksulluk oranını artırmaktadır.

Kadınlar ve erkekler arasında eşitsizliğin en fazla olduğu alan çalışma hayatıdır. DİSK-AR’ın araştırmasına göre kadın işsizliği yüzde 33,8’dir, geniş tanımlı kadın işsiz sayısının 4 milyondan fazla olduğu görülmektedir. Dünya Ekonomik Forumu’nun Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nda Türkiye, iş gücüne katılımda 146 ülke arasında 133’üncü sıradadır.

TÜİK verilerine göre şirketlerde üst düzey ve orta kademe yönetici pozisyonlarındaki oran ise 2021 yılında sadece yüzde 20,7’dir. Ayrıca Türkiye’de kadınların toplam istihdam içindeki oranı yüzde 26,6 iken kamu istihdamında kadın oranı yüzde 25’tir.

OECD ülkelerinde kadınların toplam istihdam içindeki oranı yüzde 45,40’tır, kamu sektöründe istihdam oranı ise yüzde 57,8’dir. Türkiye’de kadınların istihdama katılımı OECD ve Avrupa ülkelerinin çoğundan az, iş gücüne katılımda dünya ortalamasının altındayız.”

KADINLAR GÜVENCESİZ ÇALIŞIYOR

“Kadın yoksulluğunun temel nedenlerinden biri de kadınların tam zamanlı ve güvenceli iş sahibi olmamalarıdır.

Kadınlar öncelikle düşük ücretli ve güvencesiz işlerde çalışmak zorunda kalıyorlar. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının Türkiye’de yaptığı araştırmaya göre pandemi sürecinde kadınların yaklaşık yüzde 50’si işsiz kalmış veya ücretsiz izne çıkarılarak iş kaybına uğramıştır.

Kadının tarım istihdamı içerisindeki payı diğer sektörlere göre yüksektir dolayısıyla tarım sektöründe de güvencesiz ve düşük ücretli olarak çalışma oranı yüksektir. Mevsimlik tarım işçiliğinin en mağduru da maalesef kadınlar olmaktadır.

DİSK verisine göre deprem bölgesindeki 8 şehirde cinsiyete göre işsizlik oranları Türkiye genelinde fazladır. Kadın işsizliği oranı ülke genelinde yüzde 14,7 iken bu oranın deprem bölgesinde yüzde 16,8 olduğu görülüyor.

Kadınlar hayatın her alanında olduğu gibi iş hayatında da ayrımcılığa maruz kalıyor. Kadın-erkek arasındaki ayrım eşit iş ve eşit ücrette de karşımıza çıkmaktadır. Kadın, iş sektöründe aldığı ücrette bile ayrımcılığa uğramaktadır. Maalesef, eğitimli kadınların işsizlik oranı erkeklere göre daha fazladır.”

AKP DÖNEMİNDE KADINLARIN SORUNLARI GÖRMEZDEN GELİNDİ

“Yirmi iki yıllık AKP iktidarı döneminde maalesef kadına şiddet ve ayrımcılık gittikçe artmıştır. Kadını yok sayan yanlış politikaları nedeniyle kadınların güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede çıkan ve kadının soyadıyla uğraşan AKP iktidarında kadın yoksulluğu artarak devam etmektedir.

Ekonomik krizin mağduru kadın olmaktadır. Yokluk ve yoksulluğu en derinden yaşayan kadınlardır. Kadın istihdamını artırmak için daha etkili politikalar üretilmelidir. Kadını artık yok saymaktan vazgeçin. Çalışma hayatında toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık ortadan kaldırılmalı, kayıtsız ve güvencesiz kadın istihdamının önüne geçilmeli, kadın istihdamı artırılmalıdır.”

Haber Merkezi



Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış. Şimdi ilk yorumu siz yapın!

Yorum Yapın

Email adresiniz gizlenecektir. Zorunlu alanlar (*) ile işaretlenmiştir.


Benzer Haberler