Başpehlivan Mehmet Güçlü; “Ata sporumuzu daha çok sahip çıkılmalı”

Muğla Milaslı Kırkpınar Başpehlivanlarından biri olan 70 yaşındaki efsane güreşçi ata sporu yağlı güreşi gelecek nesillere taşımak için genç güreşçilere ufuk açıcı taktikler vererek güreşlere hazırlıyor. Efsane güreşçi Mehmet Güçlü güreşe ağabeyini güreşte yenerek güreşe başlamış, Mehmet Güçlü, ata sporu yağlı güreş yanı sıra minder güreşinde de başarı ve dereceleri olan güreşçi, Başpehlivan Mehmet Güçlü, 1980 yılında Kırkpınar Başpehlivanı olarak altın kemeri Muğla Milas'a getiren pehlivan unvanına sahip.

  • 29 Kasım 2023
  • 623

Yağlı güreşe 1974 yılında başlayan ve 1980 yılında Kırkpınar Başpehlivanı olan Mehmet Güçlü,"Gençlik yıllarımda davet edildiğim tüm yağlı güreşlere katıldım. Güreş hayatım süresince yeşil çayırda atik ve centilmen güreşçi merhum Antalya Korkutelili merhum Recep Gürbüz'dü, güreşlerde bitmez tükenmez bir enerjisi vardı. Centilmen bir güreşçiydi rahmetli Recep Gürbüz, Başpehlivan Denizlili Hüseyin Çokal Kırkpınar'da üç defa üst üst üste başpehlivan olduktan sonra altın kemerin ebedi sahibi olunca yağlı güreşe jübilesini Korkuteli'nde yapılan Altın kiraz güreşlerinde yapmıştı. Finalde merhum  Recep Gürbüz usta güreşçi Hüseyin Çokal ile güreşmişti. Hüseyin Çokal Recep Gürbüz'ü kündeye kaldırıp yere çarpacakken eliyle ustanın kıspetine vurarak  ayağa kalkıp elini öpmesi . Güreş Severleri kendisine mest etmişti. Yağlı Güreş Severleri bu centilmen ve ustasına saygısından ötürü Recep Gürbüz'ü hep sevdi ve bağrına bastı” dedi.   

Cumhuriyet tarihi süresince Kırkpınar'da üç yıl üst üste Başpehlivan olarak altın kemerin ebedi sahibi olan üç başpehlivan var; bunlar Karamürselli Aydın Demir, Denizlili Hüseyin Çokal ve iki defa altın kemeri ebedi sahibi olan Karamürselli Ahmet Taşçı ( Kırkpınar'da 6 defa üst üste başpehlivan oldu) bulunuyor.

Haber/Abdurrahman Büyükkeskin

 




Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış. Şimdi ilk yorumu siz yapın!

Yorum Yapın

Email adresiniz gizlenecektir. Zorunlu alanlar (*) ile işaretlenmiştir.


Benzer Haberler