Av. Gündoğdu: “AHİM kararlarına uyma ve uygulama Anayasal zorunluluktur”

2024-2024 dönemi Antalya Barosu Yönetim Kurulu seçimleri için Antalya Adalet ve İnsan Hakları Platformu(AHİP) Başkanı Av. Mücahit Gündoğdu aday olduğunu açıkladı.

  • 04 Haziran 2024
  • 500

Antalya Barosu 7 bin 141 avukat üyesi ile  İstanbul, Ankara ve İzmir'den  sonra Türkiye'de dördüncü büyük baro unvanına sahip.

15 Ekim 2024 tarihinde Antalya Konyaaltı Belediyesi Nazım Hikmet Kongre Merkezi'nde yapılması planlanan Antalya Barosu seçimine aday olduğunu açıklayan Avukat Mücahit Gündoğdu, Ankara Hukuk Fakültesi mezunu olduğunu ve 25 yıldır Antalya Barosu'na kayıtlı bir avukat olduğunu söyledi.

İleri demokrasiye sahip ülkelerde yargılamada iddia makamı savcı, hüküm kararı veren hakim ve savunma makamı avukatların konumlarının birbirini tamamlayan ve ayrılmayan  saç ayak olduğuna dikkat çeken Av. Mücahit Gündoğdu, " Bizde maalesef bilinçli bir şekilde yargılamada hep üvey evlat muamelesi görüyor. Hep yok sayılmak isteniyor. En son Kaş Adliyesi'nde Kaş Cumhuriyet Savcı'nın  en üst kattaki tuvaleti avukatların kullanması yasaklanması ve tuvaletin kapı kilidini değiştirmesi ile savunmanın  yok sayılmasının  ete kemiğe bürünmüş hali oldu."dedi.

Yüksek ofis kiraları nedeni ile avukatların mesleklerini icra edemez haline geldiğinin altını çizen Av. Mücahit Gündoğdu konuşmasını şu sözlerle tamamladı: Ülkemizde yargıya güven 40 yıl önce yüzde 75 oranındaydı. Günümüzde günümüz de ise bu rakam yüzde 15. Anayasa'nın 90. Maddesine göre  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AHİM) kararlarına uyma yasal zorunluluk olmasına karşı.Bu yasal zorunluluk yerine getirilmiyor. Ne Anayasa Mahkemesi(AYM) kararları nede AHİM kararları hükümleri yerine getiriliyor. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi(PACE)   Bakanlar Kurulu Strazburg'tan sürekli Adalet Bakanlığı ve AYM'ye AHİM kararlarını uygulayın diye uyarı ihtarı gönderiyor. Fakat 9 aydır hiç bir AHİM kararı yükümlülüğü yerine getirmedi. Buda ülkemiz Türkiye'yi Avrupa dünyasından ve ileri demokrasi kategorisinde olan ülkelerden uzaklaştırıyor."

Abdurrahman Büyükkeskin / Haber




Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış. Şimdi ilk yorumu siz yapın!

Yorum Yapın

Email adresiniz gizlenecektir. Zorunlu alanlar (*) ile işaretlenmiştir.


Benzer Haberler