Vatandaşlar Obezite Farkındalığı Adına Bilgilendirildi

Manavgat İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi tarafında Manavgat Cumhuriyet Meydanı’nda stant açılarak günün anlam ve önemi vatandaşlara anlatıldı.

  • 06 Mart 2024
  • 946

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mustafa ER; “Dünya Sağlık Örgütüne göre obezite, vücutta sağlığı bozacak ölçüde anormal veya aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmaktadır” dedi. 4 Mart Dünya Obezite Günü dolayısıyla Sağlıklı Hayat Merkezi tarafından açılan stantta boy – kilo ölçümü, bel çevresi ölçümü ve vücut kitle endeksi ölçümü gibi faaliyetlerde bulunularak sağlıklı beslenme konularında danışmanlık almak isteyenler vatandaşlara bilgilendirme yapıldı ve Sağlıklı Hayat Merkezine davet edildi.

Vatandaşlar tarafından ilgiyle karşılanan stantta sağlıklı beslenme, sağlıklı kilo alma ve verme konularında bilgi almak isteyenlere bilgilendirme yapılarak Sağlıklı Hayat Merkezinde bulunan diyetisyenlerle birlikte ücretsiz bir şekilde danışmanlık hizmeti alabilecekleri iletildi.

Dr. Mustafa ER çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri olan obeziteye dikkat çekerek, fiziksel aktivitenin önemi hakkında açıklamalarda bulundu. Hem fiziksel aktivite alanında hem de sağlıklı beslenme, sağlıklı yemek pişirme teknikleri ile sağlıklı kilo alma ve verme danışmanlığı için tüm vatandaşları İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Sağlıklı Hayat Merkezine davet etti.

Sağlıklı Hayat Merkezinde ayrıca Meme Kanseri, Kolorektal Kanser ve Rahim Ağzı Kanseri taramaları da yapıldığını belirten İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mustafa ER, Mart ayının Kolorektal Kanser Farkındalık ayı olması sebebiyle İlçemizde yaşayan 50 – 70 yaş arası tüm vatandaşlarımızı Gaitada Gizli Kan Testi ile Kolorektal Kanser Taramasına davet etti.

OBEZİTE NEDİR?

Obezite, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “vücutta sağlığı bozacak ölçüde anormal veya aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanmaktadır.  4 Mart Dünya Obezite Günü dolayısıyla Manavgat İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi olarak Cumhuriyet Meydanında stand kuruldu,vatandaşlarımıza kilo,boy ölçümü yapıldı,sağlıklı beslenme ve hareketin önemi anlatıldı ,bröşür dağıtımı yapıldı.                                                                                                                                                                      Vücut ağırlığının (kg) boy uzunluğunun (m) karesine bölünmesi ile hesaplanan “Beden Kütle İndeksi”nin 25’in üzerinde olması fazla kiloluluk, 30’un üzerinde olması ise obezite olarak değerlendirilmektedir. Fazla kiloluluk ve obezitenin nedenlerinin birçoğu önlenebilir durumlardır; temel nedeni ise tüketilen ve harcanan kalori arasındaki dengesizliktir. Fazla kilolu veya obez olmak hipertansiyon, hiperlipidemi, kalp-damar hastalıkları, inme, tip 2 diyabet, bazı kanser türleri, kas-eklem hastalıkları ve solunum sistemi hastalıkları gibi pek çok hastalık için riski arttırır.

OBEZİTE İLE NASIL MÜCADELE EDİLMELİDİR?

Obeziteden korunma ve obezite ile mücadelede en önemli iki unsur sağlıklı beslenmek ve fiziksel aktivitenin arttırılmasıdır. Sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenmenin yanı sıra aktif bir yaşam için arttırılmış fiziksel aktivite düzeyine dayalıdır.

Küçük yaşlardan itibaren vücut ağırlığı, kan basıncı, kan şekeri düzeyi, kan yağları ve kemik sağlığını olumlu yönde etkileyecek sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır. Yetişkin bireyler, ilgili kontrollerin yapılması için düzenli olarak hekime başvurmalıdır.

Yemeklerde, tereyağı, margarin, kuyruk veya iç yağı gibi doymuş yağlar yerine bitkisel sıvı yağlar (zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü, soya yağı vb.) tercih edilmelidir.

Şeker alımı azaltılmalı, tüketilen basit şeker miktarı günlük alınan toplam enerjinin %10’unu geçmemelidir. Eklenmiş şeker içeren pastane ürünleri, hamur işleri, tatlı, çikolata ve hazır paketli ürünlerin tüketimi azaltılmalıdır. Şeker eklenmiş içeceklerden de sakınılmalı, meyve suyu yerine meyve tüketilmelidir. Hazır paketli meyve suyu kullanılacak ise eklenmiş şeker içermeyen, %100 meyve suları tercih edilmelidir.

Sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmeli ve günde en az 400 g sebze ve meyve tüketilmelidir. Ana yemeklerde sebzelere yer verilmeli, ara öğünlerde ise meyveler yer almalıdır. Sebze ve meyve tüketiminde çeşitlilik sağlanması da önemlidir.

Haftada en az iki kez (300-500 g) balık tüketmeye özen gösterilmelidir.

Her gün 2-3 su bardağı süt ve/veya yoğurt tüketilmelidir.

Haber Merkezi

 



Vatandaşlar Obezite Farkındalığı Adına Bilgilendirildi

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış. Şimdi ilk yorumu siz yapın!

Yorum Yapın

Email adresiniz gizlenecektir. Zorunlu alanlar (*) ile işaretlenmiştir.


Benzer Haberler