KIRIM TÜRKLERİ KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ MANAVGAT ŞUBESİ: “Bu bir provokasyondur”

KIRIM TÜRKLERİ KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ MANAVGAT ŞUBESİ: “Bu bir provokasyondur”

  • 26 Nisan 2024
  • 163

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Manavgat Şubesi Büyük Kırım Tatar Sürgünü’nün (18 Mayıs 1944) 80. yıl dönümü ile Büyük Çerkes Sürgünü’nün (21 Mayıs 1864) 160. yıldönümü anma günlerine denk getirilen Rus Ordu Korosu’nun Türkiye turnesi’nin iptal edilmesini istedi. Dernek Başkanı  Didem Başak Başkır Çalışkan, dernek genel merkezinden yapılan açıklamaların dikkate alınmasını istediklerini ifade ederek derneğin açıklamasını kamuoyuyla paylaştı.

Açıklama şöyle:

“Rusya Kızıl Ordu Korosu'nun 14 ila 22 Mayıs 2024 tarihleri arasında Türkiye’nin değişik şehirlerinde konser vereceğini öğrenmiş bulunuyoruz. Milyonlarca insanın kanı üzerinde olan Rusya ordusunu kültür ve sanat enstrümanlarıyla şirinleştirecek, yaptığı katliamları normalleştirecek bu turne için Türkiye’de seçilen tarih, büyük bir provokasyondur.

Kırım Tatarları 18 Mayıs 1944 tarihinde vatanlarından Kızıl Ordu’nun silâhlarıyla topyekün sürgüne gönderilmişti. Sürgün esnasında ve devam eden aylarda feci şartlara dayanamayan Kırım Tatarları nüfuslarının  % 46’sını kaybederek tam bir soykırıma maruz kalmışlardı.

 

Hiçbir ülkeden ve hiçbir kuruluştan yardım almadan 1990’lı yılların başından itibaren tamamen kendi imkanları ile vatanları Kırım’da yeniden yerleşmeye başlamıştı. Ancak bizzat korosunu dış ülkelere göndererek sevimli görünmeye çalışan Rusya ordusunun 2014 yılında işgal ettiği Kırım’da Kırım Tatarları için terör, tecrit, hapisler ve baskılar yeniden başlamış, 18 Mayıs matem gününün anılmasına bile tahammül edilememiştir.

Halk arasında Kızıl Ordu olarak bilinen Rusya ordusu seleflerinin hem Çarlık hem de Sovyet devirlerindeki bütün cinayetlerine övünerek sahip çıkmaktadır. Topraklarımızı 1783’te işgal ederek halkımızı iki asır sürecek felâketlere sürükleyen ordu bu ordudur. Yaklaşık bir asır boyunca Kafkasya’yı kana bulayan ve sonunda 21 Mayıs 1864’te Çerkesleri vatanlarından eden de bu ordudur. Geçmişte icra ettiği zulüm ve katliamlar bir yana, daha dün gibi yakın tarihlerde Çeçenistan’da ve Suriye’de yüzbinlerce masum insanı acımasızca yok eden, halen Ukrayna’da her gün masum insanları öldüren de bu ordudur.

Bu katliam ve vahşet makinasının propaganda aracı olan korosunun konserlerini sıradan kültür ve sanat faaliyetleri olarak görmek mümkün değildir. Bilinçsiz seyircilerin alkışlarıyla çalınacak her bir nota esnasında, tam da o anda, Ukrayna’da bir çocuğun aynı üniformayı giyenlerin silâhlarıyla öldürüleceğini akıldan çıkarmamak gerekir.

Kırım Tatar halkının matem günü olan 18 Mayıs’ta, Çerkes halkının matem günü olan 21 Mayıs’ta bu matemlerin bir numaraları sorumlusu olan Rusya ordusuna propaganda imkânı vermek sadece bu halklara değil, aslında vicdan sahibi bütün insanlara yapılabilecek en büyük hakarettir.

Rusya’nın ve onun ordusunun cinayetlerini asla unutmuyoruz, asla affetmiyoruz, asla onlara boyun eğmiyoruz.

Acımızı şehitlerimize saygıyla anmayı planladığımız bu tarihte sürgün ve soykırım faciasının birinci dereceden sorumlusu olan Kızıl Ordu’nun adıyla sanatı kullanarak yapılacak Rusya propagandasını utanç verici bir provokasyon olarak kabul ediyor ve insanlık adına derhal iptal edilmesini talep ediyoruz.



KIRIM TÜRKLERİ KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ MANAVGAT ŞUBESİ: “Bu bir provokasyondur”

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış. Şimdi ilk yorumu siz yapın!

Yorum Yapın

Email adresiniz gizlenecektir. Zorunlu alanlar (*) ile işaretlenmiştir.


Benzer Haberler