İlçe Sağlık Müdürlüğü, Tüberküloz hastalığına dikkat çekiyor

Manavgat İlçe Sağlık Müdürlüğü, ülkemizde her yıl ocak ayının ilk Pazar günü ile başlayan "Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası" kapsamında vatandaşları tüberküloz hastalığı konusunda bilgilendirmek adına önemli bir açıklama yaptı.

  • 09 Ocak 2024
  • 1006

İşte, tüberküloz hakkında bilinmesi gereken temel konular:

Tüberküloz Nedir?

Tüberküloz, Mycobacteriumtuberculosiscomplex basilleri denen bakteriler tarafından oluşturulan bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu hastalık, özellikle akciğerleri etkileyerek öksürük, ateş, kilo kaybı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Halk arasında "verem" olarak da bilinen tüberküloz, küresel çapta önemli bir halk sağlığı sorunudur.

Nasıl Bulaşır?

Tüberküloz hastalığı, tedavi görmemiş veya düzenli tedavi almamış hastaların öksürme ve hapşırma yoluyla ortama yaydığı mikropların solunum yoluyla alınmasıyla bulaşır. En çok bulaşma, hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına olur. Düzenli ilaç kullanımı ile basil sayısı kısa sürede azalır. Çoğu hastada düzenli tedavi ile 2 – 3 haftada bulaştırıcılık yok olur.

Önlemler Nelerdir?

Tüberküloz hastalığından korunmak için alınabilecek önlemler şu şekildedir:

Hijyen kurallarına dikkat edilmesi, özellikle ellerin düzenli yıkanması.

Tüberküloz hastalarının öksürük ve hapşırıklarından korunmak için maske kullanımı.

Kalabalık ortamlarda bulunurken dikkatli olunması ve hasta kişilerle temasın sınırlanması.

Sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesi, dengeli beslenme ve düzenli egzersiz.

 

Manavgat İlçe Sağlık Müdürlüğünden Uyarı:

Tüberküloz hastalığıyla ilgili herhangi bir şüphe durumunda, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması ve gerekli tetkiklerin yapılması büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, tüberküloz hastalarının düzenli tedavi almaları, ilaçlarını doğru şekilde kullanmaları ve sağlık kurallarına uymaları hastalığın yayılmasını önlemede etkili bir yöntemdir.

Manavgat İlçe Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, tüberkülozun küresel bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve her yıl düzenlenen bu haftanın, toplumu bu konuda bilinçlendirmenin yanı sıra hastalığın önlenmesi ve tedavi edilmesine dikkat çekmeyi amaçladığını belirtti. İlçe sınırları içinde tüberkülozla mücadele kapsamında alınan tedbirleri de vurgulayan İlçe Sağlık Müdürlüğü, halkın bu konuda bilinçli ve duyarlı olmasının önemine vurgu yaptı.

Manavgat İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından “Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası” çerçevesinde düzenlenen programlar arasında bilgilendirme eğitimleri, stant açma ve afiş - broşür dağıtımları yer alıyor

(Haber Merkezi)

 

 

 

 

 



İlçe Sağlık Müdürlüğü, Tüberküloz hastalığına dikkat çekiyor

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış. Şimdi ilk yorumu siz yapın!

Yorum Yapın

Email adresiniz gizlenecektir. Zorunlu alanlar (*) ile işaretlenmiştir.


Benzer Haberler