İftarda yediklerinize dikkat edin!

Antalya'nın Manavgat İlçesinde Canan Sağlık Merkezi Sağlıklı Beslenme Uzmanı ve Diyetisyeni Büşra Canan,11 ayın sultanı Ramazan ayında sahur ve iftarda oruç tutanların beslenme ve sağlıklı kalmalarına dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

  • 11 Mart 2024
  • 879

Diyetisyen Büşra Canan, sahurda ağır yiyecekler yerine hafif yiyecekler tercih edilmesi ve sahurda Protein kaynaklarından; süt, yoğurt, ayran, yumurta, peynir çeşitlerinden olmasına özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Diyetisyen Büşra Canan," On bir ayın sultanı Ramazan ayında  sahurda yağlı ve tuzlu yiyeceklerden, kızartmalar dan uzak durulmalıdır. Sahurda zeytin ve zeytin ezmesi gibi tuzlu besinler yerine yağlı tohum kaynaklarından ceviz, badem, fındık tercih edilmelidir. Ekmek, en önemli karbonhidrat kaynağıdır ve kişinin gün içinde ki sağlanacak enerjisinin büyük kısmını karşılamaktadır. Eğer ertesi gün daha uzun süre tok kalmak ve daha dinç bir gün geçirmek istiyorsanız ekmeğinizi beyaz undan yapılmış değil, tam buğday unu veya çavdar unundan yapılmış olmasına dikkat etmelisiniz."dedi.

Diyetisyen Büşra Canan,uzun süren açlığın ardından iftar sofrasında hızlı başlangıçlar yapma ve  mideyi tıka basa doldurmanın mide  şikayetleri yanı sıra kan şekeri dengesizliği ne sebep olacağını kaydetti.

 İftarın ilk kısmında başlangıç olarak iftariyeliklerden hurma veya kayısı tercih edilerek kan şekeri dengesi sağlanması gerektiğinin altını çizen Diyetisyen Büşra Canan," Çorba ile devam edilerek sonrasında en az 15 dakika ara verilmeli ve mide rahatsızlıklarının önüne geçilmelidir. Ana yemekte yağlı ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Etin pişirme yöntemlerine dikkat edilerek proteği inini yok etmeden vücut için gerekli miktarda alınmalı, salata çeşitlerine önem verilmelidir. Kilo problemi yaşayan kişilerin, karbonhidrat kaynaklarından olan pideye dikkat etmeli, bir avuç büyüklüğünden fazla olacak şekilde tüketmeliyiz."

Abdurrahman Büyükkeskin / Haber



İftarda yediklerinize dikkat edin!

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış. Şimdi ilk yorumu siz yapın!

Yorum Yapın

Email adresiniz gizlenecektir. Zorunlu alanlar (*) ile işaretlenmiştir.


Benzer Haberler