‘Düğmeli Evler’ Osmanlı dönemini anımsatıyor

Antalya'nın İbradı ilçesi Ormana Mahallesi'nde bulunan Yeniçeri Ahmet Ağa Konağı'ndaki eşyalar Osmanlı dönemine ışık tutuyor.

  • 13 Mart 2024
  • 939

Yeniçeri Ahmet Ağa Konağı’nın, Akseki ve İbradı ilçeleri ile köylerinde uygulanmış, yöreye özgün mimari yapısı olan ”Düğmeli Evler”, tamamen taş ve ağaçtan yapılan harç veya çimento gibi herhangi bir malzeme kullanılmayan yığma yapıdan oluşuyor. Yapılarda, yörede bulunan Toros Sediri (Katran Ağacı ile Andız Ağacı) kullanılmış.

Çocukları ile birlikte ailecek tarihi konağı ziyarete gelen Antalya Adalet ve İnsan Hakları Platformu(AHİP) Başkanı Av. Mücahit Gündoğdu," Ormana'da bulunan tarihi konağı gezince insan kendini Osmanlı dönemine yolculuk ettiriyor. Tarihi konakta çok zengin Osmanlı dönemi eşya ve tarihi vesikalık var. Konak içinde orijinal Yeniçeri askerlerinin kazan kaldırmadaki kazanların bulunması insanı Osmanlıya götürüyor. Konak, İbradı, Ormana ve Antalya'nın  Osmanlı dönemi kültürel zenginliği için çok büyük zenginlik."dedi.

Hatıllı taş evlerde bu yapılarda taş duvar, asıl taşıyıcı gibi görünse de evi ahşap iskelet taşıyor.

 Duvardan taşan hatıl uçlarının düğme (Pişduvan) gibi gözükmesinden dolayı bu evlere ”Düğmeli Ev” deniliyor.

Ormana (Erymna Antik Kenti) köyündeki Yeniçeri Ahmet Ağa Konağı bölgenin yöresel mimarisi olan 2 katlı bir Düğmeli Ev’dir.

 İnşa tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, ulaşılan kayıtlarda 1898 olarak görülmektedir. Konağın ilk sahiplerinden biri Keleşoğlu soyundan gelen Genç Osman’dır.

Konak, Yeniçeri 56. Ortanın son komutanı, Keleşoğulları soyundan gelen ve ailenin

7. Kuşak atası olan Ahmet Ağa’nın anısına ithaf edilerek ” Yeniçeri Ahmet Ağa Konağı” adını almıştır."

Abdurrahman Büyükkeskin / Haber



‘Düğmeli Evler’ Osmanlı dönemini anımsatıyor

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış. Şimdi ilk yorumu siz yapın!

Yorum Yapın

Email adresiniz gizlenecektir. Zorunlu alanlar (*) ile işaretlenmiştir.


Benzer Haberler