Su kullanımı

Hepinizin bildiği gibi 22 Mart Dünya su  günü olarak anılmaktadır.. Bu bir kutlama değildir .. Dünyada ve ülkemizde su kaynakları gittikçe azalmaktadır, küresel ısınmanın etkisiyle bu daha da artmıştır. Örneğin son 40 yılda göller bölgesi dediğimiz Burdur,  Isparta havzasında su kaynakları %50 azalmıştır.. Aslında  “Su Bakanlığı” gerekmektedir.. Çok yakın bir gelecekte su savaşları kaçınılmazdır, salgın hastalıklar kaçınılmazdır. Su olmayınca gıda ürünleri azalacak ve çok pahalı olacaktır.

Hal böyleyken bu önemli günü yetkililer iki demeçle geçiştiriyorlar..

Peki  Manavgat ölçeğinde neler yapabiliriz biraz düşünelim… Derhal Büyükşehir belediyesi Manavgat Belediyesi merkezi idare biraraya gelip Manavgat’ta SU ÇALIŞTAYI yapılmalıdır.. Buradan alınacak kararlar derhal uygulamaya konulmalıdır..  Suya zam yaparak kullanımı kısıtlanamaz, çok yetersiz olur bu.. Önemli olan suyu tasarrufu kullanmak.. Örneğin duşluklara, çeşmelere süzgeç takılabilir tüm evlerde işyerlerinde bu mecburi olabilir, çok da basit… Yine binaların çatı katından yağmur suları bahçede küçük bir  depoya aktarılmak suretiyle evlerin, bahçe  sulama işi çözülebilir… Yeni barajlar, o yapılamazsa yapay göletler oluşturulabilir… Irmakdan akan su, bu göletleri kaç kez doldurur… Maalesef “Su akar, Türk bakar” anlayışı yerleşmiştir… Öte yandan  belediye ve merkezi idare yetkilileri biraraya gelerek gerek okullarda, gerek toplumda su kullanımıyla ilgili eğitimler düzenlemelidir… O kadar günlük yaşıyoruz ki;  her yıl barajlarımız ciddi bir yetersizlik ile karşı karşıya…..

Özellikle bir turistin tonlarca su tükettiği söyleniyor.. her yıl nüfusumuzdan çok fazla turistin ilçemize geldiğini düşünürsek durumun ciddiyeti anlaşılacaktır.. Bu konuda gerek ülkemizde gerekse dünyada su tüketimi ile ilgili, su depolama ile ilgili bilimsel çalışmalar yakından takip edilmeli, uygulamalara vakit geçirmeden başlanmalıdır..

Hepinize saygılar, sevgiler sunarım