Sivas’ın Gürün ilçesi Kaymakamlığı yerel medyaya verdiği önemi göstermek amacıyla Gürün Basın Müzesi’ni hizmete sundu.
Gürün’de Basın Tarihine Işık Tutan Müze: “Ercihan Çakmak Gürün Basın Müzesi” Açıldı.922 ilçe’nin bulunduğu Türkiye’de Gürün Basın Müzesi , Anadolu Lisesi bünyesinde 150 metrekarelik alanda hizmet veriyor.
İLÇENİN EVLADI
Sivas’ın Gürün ilçesi, tarihi ve kültürel mirasına bir yenisini daha ekledi. Türk basınının hafızasını yaşatacak önemli bir adım atılarak Türkiye Gazeteciler Federasyonu yönetim kurulu üyesi ,Türk İnternet Medya Birliği İç Anadolu Bölge Başkanı , Kırıkkale Gazeteciler Cemiyeti başkanı 35 yıllık Gazeteci-Yazar Ercihan Çakmak tarafından, doğduğu topraklarda “Ercihan Çakmak Gürün Basın Müzesi” kuruldu. Gürün Kaymakamlığı Gürün Anadolu Lisesi bünyesinde kurulan müze Gürün’ün yüzyıllık geçmişine ışık tutuyor.İlçede görev yaptıgı dönemde Gürün Kaymakamı Abdullah Sarı ,Mevcut Belediye Başkanı Nami Çiftçi ,İlçe Milli Egitim Müdürü Muharrem Demir ilçenin tarihi geçmişinin gün ışığına çıkarılması yönünde ki tanıtım,kitap,müze çalışmalarına büyük destek sağlıyorlar.
100 YILLIK ARŞİVLER
Gürün Anadolu Lisesi bünyesinde kurulan bu özel müze, ilçede daha önce açılmış olan Milli Eğitim Müzesi, Şehitler Müzesi ve Kent Kitaplığı Müzesi gibi kültürel oluşumlara dördüncü halka olarak eklendi.
150 metrekare alan üzerinde kurulan müzenin salon bölümü fotoğraflardan oluşuyor. Diğer kapalı bölümde ise Gürün ilçesinin son 100 yıllık Zengin basın tarihinin arşivini gözler önüne seriyor. Bu yönüyle Gürün Anadolu Lisesi, adeta “Müze Okulu” kimliğini pekiştirmiş oldu.
Gazetecilik mesleğine yıllarını vermiş olan Gürünlü Ercihan Çakmak, kişisel arşivini, tarihi gazeteler ,basın kartlarını, yazı makinelerini ,radyo, televizyon ,gazete, dergi ve sosyal medya başta olmak üzere sayıda değerli materyali bu müzede bir araya getirerek, geçmişten bugüne Türk basın tarihine ışık tutmayı hedefledi. Müzeye gösterilen ilgi, bölgenin kültürel zenginliğini bir kez daha gözler önüne serdi.
MÜZELER OKULU
Projenin hayata geçmesinde Gürün Milli Eğitim Müdürü Muharrem Demir ve Müzeyi bünyesinde bulunduran Gürün Anadolu Lisesi’nin Müdürü Orhan Memiş özel gayret gösterdiler.
Gürün’e Kültürel Bir Miras Daha
Gürün Kaymakamlığı’nın desteğiyle hayata geçirilen Ercihan Çakmak Gürün Basın Müzesi, yalnızca basın tarihine değil, aynı zamanda yerel kimliğe ve eğitime de katkı sağlayacak. Müzeyi ziyaret edecek öğrenciler, basın tarihiyle birebir temas kurarak hem tarihi belgeleri inceleme fırsatı bulacak hem de iletişim alanına dair ilham alacak.
İLÇENİN HAFIZASI
Gürün, bu yeni müze ile yalnızca bir Anadolu kasabası olmanın ötesinde, kültürel hafızasını koruyan ve gelecek kuşaklara aktaran bir eğitim ve kültür merkezi kimliğini daha da sağlamlaştırıyor. Müzenin hazırlanmasında ve kurulum aşamasında kamu kaynağı kullanılmaması dikkat çekiyor.
ZENGİN İÇERİK
Gürün Basın Müzesi bünyesinde eski fotoğraflar bölümü, Gürünlü Gazeteciler ve medya hizmetinde bulunanlar ,Gürün’ün doğal güzelliklerini anlatan fotoğraf galerisi, hatıra fotoğrafın çekildiği bölüm yer alıyor. Müzenin 2. bölümünde ise fotoğraf makineleri , fotoğrafçılar İlçede kullanılan eski radyolar televizyonlar, daktilolar ,Gürün Basını hakkında bilgiler, ,yayınlanan eski gazeteler, dergiler yer alırken müzenin bir bölümünde Atatürk kitapları ,Sivas’la ilgili kitaplar ve ürünler ilgili kitaplar bölümü hizmet veriyor. Müzede ayrıca son yüzyıllık önemli tarihi gelişmeleri yansıtan belgelere de yer veriliyor. Müzede 3 adet tarihi orjinal Gürün Şalı’nıda görebilirsiniz.
TURİZM BÖLGESİ
Gazeteci Ercihan Çakmak tarafından daha önce de 3 ciltlik Gürün Belediyesi’nin katkıları ile Gürün Basın Tarihi kitabı ve Gürün Şalları hazırlanarak yayınlanmıştı. Çakmak şu sıralar Gürün turizmine yönelik kitap hazırlığında bulunuyor. Gürün Basın Müzesinin resmi açılışı ilerleyen günlerde gerçekleşecek.
Haber Merkezi