KÜTÜPHANE VARSILI MANAVGAT

HİDAYET OKTAY

Manavgat Kütüphane Md.

Kütüphaneler uygarlık tarihinin en önemli kurumlarındandır. Çünkü uygarlık yazının bulunması ile başladığına inanılmaktadır. Bu bağlamda kütüphaneler de uygarlık tarihinin en eski bilim dalı olarak kabul edilmektedir.

Uygarlığın bu ilk bilim dalının günümüzdeki uzantısı olan kütüphaneler ilçemizde oldukça etkindir. Tarih turizm kenti olan ilçemiz bu bağlamda kültür kenti olma yolunda oldukça önemli bir yol almıştır. İlçemiz sınırları içinde bulunan antik kentlerde henüz bir kütüphanenin resmi olarak kaydı bulunmamakla birlikte Side Antik kentinde bir kütüphanenin varlığından söz edilmektedir. Oysa Anadolu binlerce yıllık tarihiyle birlikte antik kütüphanelerinde vatanıydı. Tarihin en önemli kütüphaneleri Anadolu coğrafyasında kurulmuştur.

Uygarlık çağının bilgelik sarayları olan kütüphaneler ayrıca her kentin belleği gibidir. Bu kentlerdeki kütüphaneler birleyerek ulusların belleğini oluşturmaktadırlar. İlçemiz bu bakımdan oldukça şanslı.

Manavgat’ta Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı üç (3) (Taşağıl, Side Seyahat ve Turizm kütüphanesi) adet olmak üzere toplam resmi kurumların yedi (7) kütüphane örgütlenmiştir. Manavgat belediyesinin iki Büyük şehir belediyesinin bir 81) ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bir (1) olmak üzere toplam yedi (7)

Bu kütüphanelerin yanına birde özel kütüphaneleri ekleyince ilçemizde onun (10) üzerinde kütüphane ile halkımıza hizmet etmektedir.

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı üç kütüphane Antalya merkez ve ilçeleridâhil hiçbir ilçede bulunmamaktadır. Bu bakımdan Kültür Bakanlığını, Kütüphaneler Ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne ilçemize yaptıkları bu yatırımlar için teşekkürler. Elbette bu kadar kütüphanenin olduğu bölgede okuma oranımızda Türkiye ortalamasının üzerindedir. Bütün halkımıza teşekkürler. Sizleri kütüphaneye bekliyoruz yeri yenimizde yene konseptimizle sizlerin hizmetindeyiz.

Saygılarımla