Şinasi kara
12 gün süren İran-İsrail Savaşı Çok şey öğretti. Bunları aşağıdaki gibi sıralıyorum.
1. Hava Sahasına Egemen Olmak Gerekiyor;
İran’ın hava kuvvetlerindki zaafiyeti, İsrail’in işini kolaylaştırdı. Elini kolunu sallayarak, İranı bombaladı. İran, tek bir uçak dahi düşüremedi. Bu durum, İsrail’in hava kuvvetlerideki üstünlüğünden değil, İran’ın hava savuna sistemini kurammaış olmasından kaynaklanıyor.
Ulu Önder Atatürk’ün ”İstikbal Göklerdedir” söylemi, toplumlara yol gösteriyor. Hava gücünü kuramayan ve hava sahasını kontrol edemeyen ülkeler, savaşlardan büyük zarar görüyor.
2. İstihbarat Çok Önemli;
İsrail, İran’ın önde gelen adamlarını uyurken katletti. İstihbaratta o kadar ileri gitmişler ki, amaçlarına kolay ulaştılar.
İran istihbarat zaafiyeti yaşıyor. Halbuki, Ayetullah Hamani Türk. Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan Türk. Devrim Muhafızları komutanı Türk.
Türk olmalarına rağmen ”Sü (asker) uyur, düşman uyumaz” ata sözümüze uygun hareket etmemişler. Cezası ağır oldu. Türk atasözleri her zaman yaşanmışlıkları ve yaşanacakları dile getiriyor.
Güçlü bir istihbarat ağı kuramayan ülkeler, savaşlarda büyük zarar görüyor.
3. Cephe Savaşının Önemi Kalmadı;
Savaşan ülkelerin her noktası hedef haline dönüştü. Çip teknolojisi, füzeleri hedeflerine kitliyor. Süper sonik füzeler mekan kavramını ortadan kaldırdı. Askerlerin cephelerde karşı-karşıya gelmesine gerek yok. 2000 km öteden füzeler ateşleniyor ve hedeflerine ulaşıyor.
Zaman kavramı da çok kısaldı. Füzeler, sesten 15 kat daha hızlı gidebiliyor. İran ile İsrail arasında 1500 km mesafe var. Süper sonik füzele bu mesafeyi 8 dakikada alıyor.
4. Askeri Üs Yapılmanmasına Gerek Kalmadı;
İran, Katar’daki Amerikan Üssüne füze attı. Katar ile araları iyi. Atmadan önce, Katarlılara haber vermiş. Amerikalılar anında üssü boşalttılar. Zira, füzeler karşısında durulamıyor. Bölgelerde üs kurmak, füzelerin hedefi olmaktan öte geçemiyor.
Dünya üzerinde, Amerika’nın 750 askleri üssü var. Süper-sonik füzeler karşısında üsler sadece hedef oluyor. Ne üs ne de uçak gemileri iş görmüyor. Uydular ile füzeleri uzaktan kumanda etmek, nokta atışı yapmaya yetiyor.
5. İran’ın Büyük Devlet Olduğu Ortaya Çıktı;
İsrail teörist devlet. Yaşam alanlarına bomba atıyor. İnsan hayatına önem vermiyor. Amacı, mümkün olduğunca çok zarar vermek. İran ise öyle değil. Bombayı atacağı yeri önceden haber veriyor. Uyarıyor.
İran, hedef olarak yaşam alanlarını seçmedi. Askeri üsleri ve ekonomik önem taşıyan yerleri bombaladı. Tek istisnası var. Bu istisna İsrail’in bilgi üretim merkezidir. Bilgi merkezini bombalamak, İsrail’in İran’daki bilim adamlarını hedef almasından kaynaklanıyor.
6. Koruma Kalkanı İş Görmüyor;
İsrail, havadan gelen füzeleri yakalamak için düzen kurmuşdu. Adına Demir Kubbe diyorlardı. Koruma düzeninin zaafiyeti ortaya çıktı. Sürü halinde gelen ucuz dronlar, sistemin kapasitesini dolduruyor. Yeniden kurulması için 10-15 dakikalık zamana ihtiyaç var. Bu zaman İran’ın etkin füzelerinin hedefi bulmasına yetiyor.
Tüm savaşlarda olduğu gibi KANTİTE her zaman öne geçiyor. Günümüzde askerin yerini. İnsansız hava aracı olarak tanımlanan dronlar aldı. Dronlar, savaşların kaderini belirliyor.