Haftanın konuğu: Manavgat Sanatçılar Derneği Başkanı Şair Şerif Ali Dönmez

Yılmaz Ali: Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Şerif Ali Dönmez: Manavgat’ın bir köyü olan Gebece’de1992 yılında ikiz olarak dünyaya gelmişim. Doktorların yaşama şansı düşük demelerine rağmen hayata tutunmuşum. İlk ve orta öğretimimi köy okullarında tamamladım. Lise eğitimimi Manavgat Endüstri Meslek Lisesi’nde mimari teknik yapı bölümünde tamamladım sonrasında Akdeniz üniversitesi Teknik bilimler Meslek Yüksekokulu Yapı Denetim bölümünde devam ettim ama hayatın olumsuz şartları oradada karşıma çıktı ve bırakmak zorunda kaldım. Birçok özel sektörde işçi ve yönetici olarak çalıştım. Halende özel bir otelde güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım.

Yılmaz Ali: Yazmaya ilk ne zaman başladınız? Sizi yazmaya iten duygu neydi?

Şerif Ali Dönmez: İlk yazmaya ilkokul zamanında başladım. Aslında yazmaya başlamamdaki en büyük sebep bir kıza olan aşkımdı. Ama asıl sebebi babamın Ozan Âşık Mahsuni Şerif in isminden esinlenerek Şerif ismini koymasıyla başladığını düşünüyorum. İlkokulda öğretmenimin bizden bir metin istemesiyle içimdeki şairi ortaya çıkardı.

Yılmaz Ali: Kaç kitabınız var? İsimleri nelerdir?

Şerif Ali Dönmez: Yayınlanan üç şiir kitabım var.

Sevdamız bir çiçekti, Vuslat, Gönül Limanı

Yılmaz Ali: Yazma ritüelinizden bahseder misiniz? Örneğin, hangi ortamda kendinizi daha verimli buluyorsunuz?

Şerif Ali Dönmez: Bir şair için ortamın öneminden ziyade hissiyat daha önemlidir. Ben genellikle yazdıklarımın okuyucunun gönlüne dokunması için çaba gösteririm yer mekân zamandan ziyade hislerimle yazmayı tercih ediyorum.

Yılmaz Ali: Şiirlerinizi yazarken gerçek yaşam hikâyelerinden etkileniyor musunuz?

Şerif Ali Dönmez: Bu soruya yaşam hikâyelerinden etkilenmekten ziyade birçoğunu ruhsal olarak yaşıyorum cevabını vermek istiyorum. Çünkü şiir bambaşka bir şey yaşamadığın bir şey ile okuyucunun kalbine dokunamazsınız.

Yılmaz Ali: Yazarken duygu yoğunluğu yaşıyor musunuz?

Şerif Ali Dönmez: Elbette bazen bu yoğunluk hüzne, bazen de gözyaşına ara ara da isyana dönüşüyor.

Yılmaz Ali: Çocukluğunuza dair en çok neyi özlüyorsunuz?

Şerif Ali Dönmez: Aslında özlemek kelimesi benimle pek özleşmiyor. Ama yine cevaplayayım. Özlediğim tek şey kışın doğayı beyaz örtüsüyle ustaca süslediği zamanlar yani kar yağdığı zamanları bazen özlüyorum.

Yılmaz Ali: Sizi etkileyen şairler kimlerdir ve neden?

Şerif Ali Dönmez: Sebahattin Ali (hayat hikâyesi beni çok etkilemiştir), Mahsuni Şerif (hayat hikâyesi ve görüşü), Nazım Hikmet (görüşü ve söylemleri) Orhan Veli Kanık (düşünceleri)

Yılmaz Ali: Sizce herkes kitap yazabilirmi? Yoksa yazmak yetenek gerektiren bir iş midir?

Şerif Ali Dönmez: Herkes kitap yazabilir ama ne yazdığı da çok önemli. Yetenek konusunda şunu söyleyebilirim içeriğe bağlı olarak yetenektir. Yetenek olmadan hiçbir şey olmaz.

Yılmaz Ali: Hobileriniz nelerdir?

Şerif Ali Dönmez: Tarihi yerleri ve doğayı gezmeyi çok severim. Elimden gelen sanatları icra etmekten zevk alırım.

Yılmaz Ali: Okurlarınızla aranızda nasıl bir bağ var?

Şerif Ali Dönmez: Bana hep kızıyorlar 😊 sebebi de benim ayrılığın son şairi olmam. Bana diyorlar ki şiir yazacak o kadar şey varken neden ayrılığa dair yazıyorsun. Bende diyorum mutluluğa şiir yazmak kolaydır. Hadi gelin ayrılığa yazın. Böyle garip bir bağımız var aslında. Artık onlarda kabullendiler bu durumu. Hepsine teşekkür ederim iyi ki varlar, iyi bir bağımız var aslında.

Yılmaz Ali: Yazın hayatınızdaki hedefiniz nedir?

Şerif Ali Dönmez: Tabi ki Halk ozanlığını almak en büyük hayallerimden birisi.

Yılmaz Ali: Yazarken zorlandığınız dönemler oluyor mu? Oluyorsa o dönemi aşmak için ne yapıyorsunuz?

Şerif Ali Dönmez: Olmaz mı, beni çok zorlayan şey genellikle duygusallık. Kaç kez bu yüzden yazmaya ara vermek zorunda kaldım. Ha bu durumu aşmak için ara vermek iyi oluyor sonrasında zaten kendiliğinden eserler gelmeye başlıyor. Bir şair için belki de dönüm noktası oluyor bu durum.

Yılmaz Ali: Türkiye’deki okuma oranları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Şerif Ali Dönmez: Çok düşük bir okuma oranına sahibiz. Nedenini bilmiyorum ama okumak bizlere sanırım itici geliyor.

Yılmaz Ali: Yeni şairlere ve şair adaylarına neler tavsiye edersiniz?

Şerif Ali Dönmez: Bol bol şiir yazmalarını öneririm. Ama insanların kalbine dokunmak için yazsınlar. Yoksa bir dörtlük yazmak çok kolaydır. Yılmasınlar çünkü şiirin okuyucusu çok az kaldı.

Yılmaz Ali: Manavgat sanat adına büyük işler yapıyor. Siz de Manavgat Sanatçılar Derneği Başkanısınız. Ses getirecek projeleriniz var mı?

Şerif Ali Dönmez: Bu dernek için uzun yıllar uğraştık ve sonunda başardık. Elbette süreçte çok zorlandık neticede kolay olmadı. Tabiki birçok projemiz var üzerinde çok çalışıyoruz. Zamana zaman projelerimizi açıklayacağız. Okuyucularımızdan desteklerini talep ediyorum. Etkinliklerimizde ve bu yolda bizleri yalnız bırakmazlarsa sevinirim.

Yılmaz Ali: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Şerif Ali Dönmez: Son olarak sizlere çok teşekkür ederim bu sohbet için.

‘’Sanat ve sanatçı ile kalmanız dileklerimle’’…