Çevre kirliliğini önlemek ve geri dönüşümü artırmak amacıyla hayata geçirilen Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) Sistemi, Manavgat’ta büyük bir ilgiyle karşılandı. Cihaza atılan her pet şişe, cam ve metal içecek kutu başına vatandaşların dijital cüzdan hesabına 1 TL yatırılan uygulamada, ilk günden cihaz depoları doldu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda, Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından yürütülen Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) Sistemi, 81 ilde eş zamanlı olarak uygulamaya başladı. Sürdürülebilir bir çevre anlayışını yaygınlaştırmayı hedefleyen bu büyük çevre hareketi, Antalya ve özellikle Manavgat ilçesinde vatandaşlardan tam not aldı.
Hem Doğaya Katkı Hem Aile Bütçesine Kazanç: Şişe Başına 1 TL!
Sistem kapsamında; plastik, cam ve metal içecek ambalajları, ilçenin çeşitli noktalarına kurulan depozito iade cihazları aracılığıyla toplanarak geri dönüşüm sürecine kazandırılıyor.
Projeyi vatandaşlar için cazip kılan en önemli detay ise ekonomik getiri oldu. Cihaza atılan her bir pet şişe karşılığında, vatandaşların açtıkları dijital cüzdan hesaplarına 1 TL yatırılıyor. Hem doğayı koruyan hem de aile bütçesine katkı sağlayan bu teşvik sistemi sayesinde Manavgat halkı ilk günden iade noktalarına akın etti. Evlerinde biriktirdikleri ambalajları getiren vatandaşlar, cihaz depolarını adeta dolup taşırdı.
Manavgat genelinde belirlenen zincir marketler, bazı bakkallar ve büfeler iade noktası olarak hizmet vermeye başladı. Vatandaşlar, hem çevre kirliliğinin azaltılmasına katkı sağladıklarını hem de bu sistemle geri dönüşümün bir kazanca dönüşmesinden memnuniyet duyduklarını dile getirdiler.
Yeni sistemle birlikte tonlarca plastik atığın ekonomiye yeniden kazandırılması hedefleniyor. Yetkililer, doğanın korunması ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakılması adına tüm Manavgat halkını projeye destek olmaya davet etti.
Doğan Sönmez / Haber












