Savaşın gerçek nedeni, ekonomiye dayanıyor. Ekonomik çıkar ilişkisi yok ise savaş olmaz.
Şimdiye kadar yapılan tüm savaşların amacı TOPRAK elde etmeye dayanıyordu. Üretim faktörü olan toprak sabit karakterlidir. Siyasi açıdan kim toprağı ele geçirir ise toprak ve üzerindekiler onundur. Başlangıçtan beri toprak sahiplenilmiştir. Yeni sahibi, sahiplenilmiş toprağı savaş yoluyla ele geçirebilir.
Toplumlar sanayi üretim aşamasına geçince, üretim TOPRAK+SERMAYE+EMEK üçlüsü ile yapılmaya başlandı. Toplum sanayileştikçe SERMAYE öne geçti. Toprak ikinci plana düştü. İleri sanayi toplumlarında ise toprağın üretimdeki yeri marjinal hale geldi. Örneğin, ALMANYADA milli hasıla hesaplarına, toprak rantı katılmıyor.
Bizde de benzer durum ortaya çıktı. 1980’lerde, tarımsal üretimin milli gelir içindeki payı yüzde 18 civarındaydı. Bu gün yüzde 5’lerin altına düştü. Bunun anlamı şudur;
Toplum sanayileştikçe, tarımsal üretimin ulusal hasıla içindeki payı düşüyor. İleri sanayi toplumlarında yüzde birin altına iniyor. Hesaba dahi katılmıyor. Tarımsal üretim yoluyla topraktan gelir elde etmek ve zenginlik yaratmak mümkün olamıyor.
Bu nedenle, TOPRAK ELDE ETMEK amacıyla savaşa gerek kalmıyor.
Tipik örnek AFGANİSTANDA yaşandı. Amerika, AFGANİSTANI 20 yirmi yıl işgal etti. Sonunda bırakıp gitti. Çünkü, topraktan gelir elde edemiyor. Masraflarını, kendi ülkesinden karşılıyordu. Afganistan’da harcadığı trilyonlarca doları, Amerikan vergi mükellefi ödemiş. Daha fazla ödemek istemedi ve Afganistan’ı terk eti
Afganistan deneyimi, dünyaya şunu gösterdi. TOPRAK İŞGALİ yoluyla ekonomik kazanç elde edilemiyor. Ekonomik kazanç elde edilemeyince, toprağı işgal etmeye ve savaşa gerek kalmıyor.
İleri sanayi toplumları bir gerçeği daha fark ettiler. Sanayi ürünleri ile tarımsal ürün ticareti yapıldığı zaman ekonomik artıklar sanayi ülkelerine akıyor. Bir adet cep telefonu satıyor, bir köyün buğdayını alıyor.
Böylece savaşın şekli değişti. Sıcak savaşın yerini EKONOMİK SAVAŞ aldı.
Ekonomik savaşta başarılı olmanın yolu, KATMA DEĞERİ YÜKSEK mal üretmekten geçiyor. Bunun için teknoloji gerekiyor. Yeni bir üretim teknolojisi bulanlar üretimde öne geçiyor. Yarattıkları yüksek katma değer ile ekonomik başarıyı yakalıyor.
Son yıllarda yaşanmış örnekler var.
1. Elon Musk adındaki girişimci yeni bir teknoloji buldu. Uzaya atılan roketleri, geri getiriyor, tekrar kullanıyor. Bu teknoloji, uzaya atılan uyduların maliyetini düşürdü. SPACE X adındaki şirketi, tüm dünyadaki uyduları atıyor ve para kazanıyor.
2. Selçuk Bayraktar yazılımda başarıya ulaştı. Yaptığı insansız hava araçları ile başarıya koşuyor. 4 milyon insanın üretip satmaya çalıştığı FINDIKTAN elde edilen 1,8 milyar dolar tutarındaki ihracatı, tek başına SELÇUK BAYRAKTARı’n şirketi yapıyor.
Ekonomik savaşta başarı, teknolojiden geçiyor.